O tuto částku se ve výsledku zvýšil příspěvek na základě žádosti o grant, do které však nechal místostarosta Ladislav Bárta doplnit některé doklady 19 dní po uzávěrce. Klub tedy získal jen 1,1 milionu podle žádosti původní. „Nelíbí se nám, že jsme propíráni jako jediní, i když úpravy se konaly u dvanácti subjektů. Ale řeší se jen hokej," řekl mluvčí SKLH a zároveň člen sportovní komise Martin Krásný.

Jak tedy situaci vidíte vy?

Svým způsobem to i chápu. Uznáváme administrativní chybu. Některé doklady jsme dodali pozdě. Žádost jsme ale podali včas a v pořádku, i vyúčtování loňska v rámci povinné částky podle smlouvy s městem. Chtěli jsme jen doplnit části vyúčtování dalších nákladů z vlastních prostředků nad rámec povinné smlouvy. Při rozpočtu 2,5 milionu je jeden měsíc šibeniční, a v takovém množství dokladů to bylo pro externí účetní velmi problematické, a došlo bohužel ke zdržení a chybě. To nás neomlouvá, ale mrzí nás, že se ve Žďáře teď každý vozí po hokeji.

Ostatním ale úpravy nezvýšily původně spočítaný příspěvek…

Jak to, že nezvýšily? Nenavýšily jim body, podle nichž se částka určuje, ale zároveň se jim to vlastně navýšilo o sto procent. Kdyby nesplnili podmínky grantu, nedostali by nic. O těch ale nikdo nemluví, hokej je asi nejvíc vidět.

Kontrola uznala chyby v žádostech ostatních žadatelů za akceptovatelné, ty vaše ne. S tím tedy nesouhlasíte?

Ostatní v podstatě zvolili stejný postup jako my: něco upravili či doplnili. Byl jsem u toho, když se přímo při hodnocení v komisi taková úprava, a přímo v žádosti, prováděla. Pokud je to umožněno jiným, tak bychom byli hloupí, kdybychom toho nevyužili také. Pokud v té souvislosti pan Brychta říkal, že by se všem mělo měřit stejným metrem, tak když my jsme přišli o ty „dodatečné" peníze, bylo by přece správné u ostatních ty dodatečné úpravy zrušit.

Vydá klub k aféře oficiální stanovisko?

Nemáme teď čas to řešit, momentálně žijeme play-off, a s tím je spousta práce. Tyto tahanice jsou tedy teď pro nás vedlejší, navíc si nemyslíme, že bychom s tím něco dokázali udělat. Až play-off skončí, tak oficiální stanovisko vydáme.

Necháte vše znovu prověřit?

Mluvili jsme o tom. Řešili jsme, zda svolat komisi, žádat o úplné zastavení grantu a znovu prošetřit všechny žádosti, ale nakonec by to zase poškodilo jenom sportovce. To by nebylo správné, a my bychom si nepomohli, tak to nějak přejdeme. Stejně mám pocit, že hlavní příčina, proč se ta aféra rozpoutala, je jinde. Nejde vůbec o sport, ale o politickou hru, je před volbami.