Trenér Martin Sobotka tak může být celkem spokojen se soupeřem. Před týdnem Sobotka pro Deník tvrdil, že si soupeře nechce až tolik vybírat: „Od pátého do třináctého místa jsou ty týmy vyrovnané. Bylo by však lepší jít třeba na Řisuty, které hrají ve Slaném, kam se jede o hodinu méně než třeba do Jablonce." Přání necestovat příliš daleko se Sobotkovi vyplnilo, stejně jako začínat osmifinále na vlastním ledě.

Plameny navíc Řisuty dokázaly v letošní sezoně dvakrát porazit, v sérii by tak měly být favoritem. „V sobotu začne nová část sezony, ta důležitější. Já doufám, že těch chyb, které jsme dělali v základní části, se co nejvíce vyvarujeme a budeme v play-off podávat o něco lepší výkony a alespoň přes to první kolo se nám podaří přejít," přeje si žďárský kouč. Dnes jej však ještě čeká poslední soutěžní zápas v základní části, kdy se jeho svěřenci vydají do Klatov, které zatím drží Černého Petra a postup do vyřazovacích bojů jim uniká.

Z posledního místa utekli v posledních kolech hokejisté Pelhřimova, kteří z posledních čtyř zápasů třikrát zvítězili. Naposled porazili silný Tábor. „O kvalitách Tábora jsme věděli a oni je potvrdili, my jsme však hráli koncentrovaně a zápas zvládli," chválí pelhřimovský kouč Ivan Padělek své svěřence za překvapivou výhru v Táboře, který by zároveň mohl být jejich osmifinálovým soupeřem.

„V tuhle chvíli vypadá, že bychom si mohli soupeře vybrat, ale my jdeme do zápasu, že chceme vyhrát, potvrdit formu a udělat si co nejlepší pozici před play-off, abychom se mohli pokusit tu sezonu ještě vyšperkovat a třeba postoupit do dalšího kola," říká troufale Padělek, který si zároveň uvědomuje, jaký průběh sezony za sebou v Pelhřimově mají.

„Je to taková komická situace. Celou dobu jsme měli nedostatek hráčů a naším cílem bylo dohrát sezonu se ctí. Navíc se pořád neví, jestli poslední sestoupí," připomíná nejasnou situaci, která nastala ohledně sestupu do krajského přeboru.

Lední medvědi se v posledním kole utkají s Trutnovem, na který ztrácí pouhý jeden bod, a případná výhra by mohla Pelhřimov posunout až na 11. místo, kde by čekal určitě přijatelnější soupeř než Tábor, který hokejem doslova žije. Na zápas s Pelhřimovem dorazilo téměř patnáct set diváků.

„Kdysi jsem v Táboře působil, takže jsem se před zápasem bavil s některými známými a ti mi říkali, že to chodí pravidelně, a dokonce když přijedou týmy ze špice, tak je ta návštěvnost ještě vyšší. Stejně tak když jde o derby a ten zápas má ještě takovou příchuť, že se o něco hraje, což byl tenhle případ," vrátil se Padělek k utkání v Táboře a dodává: „Opravdu jsem byl mile překvapen. Měli by udělat všechno pro to, aby se vrátili zpátky do I. ligy, protože to město hokejem žije a zasloužili by si to."

Posledním druholigovým zástupcem Vysočiny jsou Moravské Budějovice, které už mají základní část za sebou, ale na soupeře si musí počkat. V současnosti jsou na 12. místě, ale je jisté, že je minimálně Pelhřimov nebo Trutnov po posledním kole přeskočí.