Kolín jste dlouho k ničemu nepustili, zlom nastal až v poslední periodě, že?

Dvě třetiny to byl z naší strany opravdu parádní výkon. Vedli jsme 3:0, ale kluky jsem v šatně nabádal, aby dál makali a hlavně nefaulovali.

To se ale úplně nepodařilo. Dvouminutové tresty rychle přibývaly…

Přičítám to únavě. Pro nás šlo o osmý zápas v šestnácti dnech, favorizovaný Kolín vsadil vše na jednu kartu, už mu ani nic jiného nezbývalo a zatlačil nás.

Kdy jste začal věřit v nečekaný postup?

Až tři minuty před koncem. Jenže pak jsme dostali dva rychlé góly a mně vážně zatrnulo. Když jsem ale viděl, jak tam kluci jezdí po zadcích, zkušení borci padali do střel, tak si toho hrozně vážím. Bylo vidět, že tým šel za vítězstvím a já mu za to hrozně moc děkuji. Kdyby mi někdo před sérií s Kolínem řekl, že ji vyhrajeme 3:2 na zápasy, tak bych mu asi nevěřil. Ale kluci se opravdu semkli a dnes jsou všehoschopní. Klidně můžou vyřadit i Tábor.

Před sérií se zdálo, že by Žďár pro vítěze základní části neměl být velkým soustem. Teď už to můžete přiznat, jak jste to viděl?

Říkal jsem, že je to 50 na 50, ale můj názor byl 70 na 30 pro Kolín. Myslel jsem si, že nás v sérii na tři vítězné zápasy porazí. První zápas mě ale utvrdil v tom, že kluci na Kolín mají. Pak jsme dvakrát prohráli, ale hrozně si vážím toho, jak se kluci semkli a celé čtvrtfinále otočili. Téměř dvě utkání jsme drželi Kolín na nule, což byl základ úspěchu. Play-off se vyhrává z dobré obrany, která se nám začala dařit.

Za stavu 3:2 zbývalo něco přes minutu. Tam už jste toho moc udělat nemohl. Starší hráči ukázali charakter, že?

Mám před sebou moment, který vydá za spoustu slov. Lukáš Krupka, borec, který dělá od rána do večera ve mlýně, šel půl minuty před koncem po hlavě do rány, puk jsme díky tomu vyhodili a vyhráli. Hráči jako on, Kaňka, Pleva, Štěpánek nebo kapitán Smejkal šli týmu příkladem, mančaft strhli.

Na konci první třetiny se zranil gólman Robin Blažíček. Zatrnulo vám?

Řeknu to takhle. V základní části nás brankáři příliš nepodrželi. V play-off podávají obrovské výkony. Robin si poranil tříslo, v pondělí proto určitě nastoupí Sláma, který naskočil ve složité situaci, zvládl to a tým neskutečně podržel.

Jak proběhla oslava?

Klukům jsem dal krátké volno, ať si to v určitých mezích užijí. V neděli už jsme ale měli trénink a v pondělí odjíždíme do Tábora.

Co říkáte na podporu fanoušků, kteří vám v Kolíně udělali téměř domácí atmosféru?

Nezažil jsem, aby nás ven jely podpořit čtyři narvané autobusy lidí. Před 200 známými fanoušky nešlo polevit. Byl to bonus navíc, který kluky dotáhl do semifinále. Patří jim za to hrozně velký dík. Věřím, že přijedou i do Tábora.

Únava se hromadí. Máte za sebou osm zápasů, Tábor jen čtyři. Jak zvládají rostoucí zátěž klíčové osobnosti týmu?

Vím kam míříte, ale věřím, že únava v téhle sérii nebude hrát velkou roli. Třeba Michal Kaňka má své zkušenosti, je zodpovědný, jde o profesionála každým coulem, bude nachystaný. Kluci jsou pobláznění, daří se jim. Favoritem je ale Tábor, loni nás vyřadil 3:0 na zápasy, dva roky jsme ho neporazili. Máme ho na videu, zkusíme něco vymyslet, síla soupeře je však neskutečná.