Do utkání proti Moravským Budějovicím jste nastupovali týden po debaklu 1:8 v Havlíčkově Brodě. Rozebírali jste tento zápas nějak víc, nebo jste se jej snažili hodit za hlavu?

Něco jsme si k tomu samozřejmě řekli, ale v tom rychlém sledu zápasů se nemá cenu v něm více babrat. Jakmile nám takový soupeř uteče během pár minut na rozdíl čtyř branek, těžko se dá s tím utkáním něco dělat.

Utkání proti Budějovicím nabídlo svižnou podívanou, která se musela líbit?

Také se mi ten zápas líbil. Moravské Budějovice mají velice kvalitní kádr a nám vyhovuje, pokud se hraje tempo hokej, také proto máme čtyři útoky. Divákům se to po této stránce muselo líbit, škoda jen, že už jsou mimo hru dva naši obránci Pavel Staněk a Tomáš Smejkal.

Začátek druhé třetiny nabídl gólovou přestřelku. Jak vám v těch chvílích na lavičce bylo?

Pokaždé nabádáme kluky, aby se soustředili, jenže ono je to složité, protože koncentrace po gólu povolí na obou stranách. Obecně platí, že minutu po inkasovaném či vstřeleném gólu se nabízí velká šance pro další skórování, ale také inkasování. Navíc my se nechceme začít soustředit na nějakou úpornou obranu. Zvlášť ve Žďáře, který tradičně hrával a hraje velice útočně, to prostě není zvykem.

Po solidním rozjezdu do druhé sezony mezi extraligovou elitou  se házenkářům Nového Veselí přestalo dařit. „Oproti začátku ročníku jsme slabší v defenzivě, ale problémy nyní máme také v útočné fázi,“ říká trenér Pavel Hladík (na snímku).
Hladík: V poslední době se trápíme v útoku

Zřejmě klíčovým faktorem pro konečnou výhru 6:4 bylo to, že jste si po té přestřelce stále drželi těsné vedení?

To bylo zcela rozhodně nesmírně důležité, že jsme si i po této fázi dokázali držet náš náskok. Navíc jsme se ještě do konce druhé třetiny utrhli už do dvougólového vedení a i když Budějovice dokázaly v závěrečné dvacetiminutovce snížit, dovedli jsme zápas k zisku tří bodů. Podle mého šlo o naprosto zasloužené vítězství.

Třetí týden po sobě má soutěž volnou středu, vítáte to, nebo je to spíše negativem?

Je to určitě problém, v tomto duchu jsme se také bavili a shodli s trenérem Budějovic Augustinem Žákem. Opravdu nevím, proč se tedy celá soutěž nezahájí až později než před polovinou září, když se pak několik týdnů v základní části ve středu nehraje? Naproti tomu se pak hraje zápas mezi vánočními svátky, trošku mi to hlava nebere, navíc je to takto jenom v naší skupině Střed. Pro hráče by bylo jednoznačně lepší, pokud by se hrálo plynule systémem středa – sobota. Nic s tím nenaděláme, ale bez středečního zápasu jsou ty prodlevy hrozně dlouhé.

V sobotu jedete na led druhého Tábora, kterému jste doma podlehli 2:4. V čem pro vás může být první vzájemný zápas poučením?

My jsme tehdy hráli v první třetině hodně špatně, ale paradoxně jsme po ní vedli 1:0. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, měli jsme šance, nastřelili tyčku a břevno, jenže góly dávali hráči Tábora, když trestali naše chyby v obraně. Ale vůbec bych ten zápas nehodnotil špatně, bohužel jsme neproměňovali šance.

Ilustrační foto.
Ve Žďáře se utkají nejlepší čeští šipkaři

Jihočeši ale nejsou zrovna oblíbeným soupeřem Plamenů?

To je pravda, proti Táboru se nám dlouhodobě nedaří. I přesto věřím, že odehrajeme dobrý zápas. Tábor léta patří k tomu lepšímu v soutěži, mají několik šikovných koncových hráčů. Doufám, že to nebude o jednom gólu, protože v posledních zápasech tak výsledky našeho nejbližšího soupeře vypadají.

V tabulce se vám na třetím místě podařilo bodově odskočit pronásledovatelům, v případě zisku tří bodů navíc můžete právě Tábor přeskočit.

Nám se zatím daří hlavně doma, ale chtěli bychom se zlepšit i venku. V Táboře chceme bodovat, musíme však jít do utkání s pokorou. Držíme umístění v první čtyřce, plán zatím plníme.

Program 16. kola II. ligy – skupiny Střed (sobota 25. listopadu): Tábor – ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (18.00), M. Budějovice – Kolín, H. Brod – Nymburk, Písek – Pelhřimov, D. Servis ČB – Klatovy.

 1. H. Brod 15 11 1 1 2 92:41 36
 2. Tábor 15 9 1 2 3 62:44 31
 3. ŽĎÁR N. S. 15 9 1 0 5 60:58 29
 4. Kolín 15 7 1 1 6 51:44 24
 5. M. Budějovice 14 6 1 0 7 60:53 20
 6. Nymburk 14 4 2 3 5 47:53 19
 7. Klatovy 15 5 2 0 8 52:75 19
 8. D. servis ČB 15 5 0 3 7 52:60 18
 9. Písek 14 3 1 1 9 36:59 12
10. Pelhřimov 14 3 1 0 10 49:74 11

Martina Sáblíková
Sáblíková má první medaili