ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – KOLÍN 1:0

Na Bouchalkách se odehrálo neskutečné drama se šťastným koncem pro domácí. Plameny hodily za hlavu veškeré okolnosti posledních dvou utkání a již od prvního buly si šly za vítězstvím. Ve třetí minutě rozvlnil krásnou střelou síť za zády Sejpala Štěpánek a zřejmě nikdo netušil, že to bude jediná branka zápasu.

Žďárští hokejisté svého soupeře téměř k ničemu nepustili, zbytek pochytal opět jistý Blažíček. Naopak velké šance měly na svých hokejkách Plameny, ale všechny ztroskotaly na mizerné koncovce nebo vynikajícím Sejpalovi.

Ani ve třetí třetině se neodehrál očekávaný tlak Kolína. Plameny v ní vyslaly šestnáct ran na Sejpala, zatímco Blažíček na druhé straně zasahoval pouze šestkrát.

„Byl to mečbol soupeře a šli jsme do zápasu s vědomím, že pokud to dnes nezvládneme, máme konec sezony. Úkol byl hrát z dobré obrany a pokusit se dát první gól a obojí se nám podařilo. Z naší strany to byl parádní zápas. Smekám před klukama, vydřeli to a odmakali od první do poslední vteřiny, a to všichni bez rozdílu. Pořád ale není konec a před námi je pátý, rozhodující zápas,“ okomentoval čtvrté utkání trenér Plamenů Martin Sobotka.

Branky a nahrávky: 3. Štěpánek (Beneš, Kaňka). Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír. Vyloučení: 1:5 navíc Sejpal (KOL) 10 min OT. Bez využití. Diváci: 1 329. Třetiny: 1:0, 0:0, 0:0.

Žďár nad Sázavou: Blažíček – Pleva, Lojek, Beneš, Smejkal, Rašner, Klíma – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Vítek, Kovářů, Gregar, Bureš, T. Střecha.

Stav série: 2:2.

H. BROD – TÁBOR 2:6

KONEČNÝ STAV SÉRIE 1:3

Série se s mečbolem pro Jihočechy stěhovala do Kotliny, Bruslaři ovšem vstupovali do utkání s odhodláním vrátit se do Tábora. A hned v úvodu zápasu k tomu udělali první krůček, když se brzy dostali do vedení. Hostům se ale ještě v první části hry podařilo vyrovnat.

Podobná situace se znovu opakovala i ve druhém dějství. Havlíčkobrodští hokejisté se krátce po začátku dostali do vedení, o které v průběhu třetiny přišli.

Domácí v tu dobu měli převahu a několikrát před hostujícím brankovištěm pořádně zatopili, jenže puk do sítě nedotlačili.

O osudu tohoto utkání i celé této série tak rozhodla až třetí třetina. V ní Bruslaři znovu nevyužili svůj tlak, naopak Tábor postupně nastřílel čtyři góly a rozhodl o svém postupu.

I přesto si Bruslaři vysloužili poděkování fanoušků za své výkony v celé sezoně.

„Co se týče série, myslím si, že hodně důležitý byl první zápas, který jsme prohráli v samostatných nájezdech. Navíc jsme nechytili začátek třetího zápasu, kdy soupeři vyšly dvě přesilovky. Dnes za stavu 2:1 a 2:2 jsme měli spoustu šancí. I za stavu 2:3 jsme měli dvě tutovky, ale soupeř nás z brejku potrestal. Potom už to bylo vabank. Myslím si, že to byl dobrý zápas. Tábor je podle mě nejsilnější soupeř, má podle mě velkou šanci se probojovat do baráže, kterou v minulé sezoně hrál. Sérii hodně ovlivnilo to, že z administrativních důvodů nemohl hrát Tomáš Semrád a zranil se Kryštof Kulhánek. Chyběli nám tak dva klíčoví beci. Nebudeme se na to ale vymlouvat, i tak jsme to mohli zvládnout lépe. Pro náš tým to ale byla dobrá zkušenost,“ říká trenér havlíčkobrodských Bruslařů Aleš Totter.

Branky a nahrávky: 2. Kozlík (Kuchta, Lacina), 22. Endál (Třetina) – 9. Polodna (Boháč, Havran), 31. Liška (Havran), 43. Blažek (Březina), 52. Havran (Matušík), 53. Zayml (Blažek, Březina), 56. Boháč. Rozhodčí:Dědek – Lainka, Otáhal. Vyloučení: 6:9, navíc Seidl (TAB) 10 min OT. Využití: 0:1. Diváci: 1131. Třetiny: 1:1, 1:1, 0:4.

H. Brod: Novák – Kořínek, Lacina, Duben, Vala, Loginovskij, Kolda, Kopic – Přidal, Třetina, Endál – Kuchta, Kozlík, Beneš – Kondratěv, Vlasov, Chlubna – Hlídek, Cejpek, Ludvík, Michálek.

Ostatní výsledky čtvrtfinále skupiny Západ: Jablonec nad Nisou – Vrchlabí 6:4, konečný stav série 3:1. Kobra – Klatovy 6:0, konečný stav série 3:1.

Výsledky semifinále skupiny Východ: Technika – Vsetín 0:3, stav série 0:2. Poruba – Frýdek-Místek 2:6, stav série 0:2.

Již před začátkem série bylo jasné, že Plameny vítěze základní části, Kolín, pořádně potrápí. Málokdo, ale čekal, že o osudu celé série rozhodne až pátý duel. Nejen to, žďárští hokejisté mají obrovskou šanci dotáhnout svoje tažení do vítězného konce.

Udělejme si před dnešním rozhodujícím duelem krátkou rekapitulaci. V prvním zápase celé série Plameny využily nerozehranosti soupeře a po výborném výkonu, ačkoliv o jednu branku zcela zaslouženě vyhrály.

První domácí zápas se nesl ve znamení vysoké porážky. Kdo ovšem ví, jak by zápas vypadal, nebýt kontroverzního začátku.

Zápas číslo tři, druhý na ledě Kolína. Favorit byl povzbuzený vysokou výhrou, nicméně žďárští hokejisté se opět vytáhli a dotáhli duel až do nájezdů. V nájezdové loterii neměli štěstí a o jedinou branku prohráli.

Do Žďáru se tak Plameny vracely s nožem na krku a musely zvítězit. Sedmé utkání ve čtrnácti dnech, obrovská únava. I přesto se svěřenci Martina Sobotky vybičovali k heroickému výkonu a opět si zaslouženě došli k vítězství a odvrátili konec sezony.

Do Kolína se navíc chystá až dvě stě fanoušků ze Žďáru a očekává se opět pekelná kulisa. „Věřím, že nám přijedou opět fanoušci do Kolína fandit. My tam nemáme co ztratit, prodloužili jsme si sérii. Ale věřím, že vyhrajeme. Vím, že na to máme,“ řekl kapitán žďárských hokejistů Tomáš Smejkal.

Naopak, aby se Kolín vyhnul fiasku, musí bezpodmínečně uspět. „Pro nás je to obrovská výzva, zkusit vyřadit vítěze základní části. My tam pojedeme se vztyčenými hlavami a uvidíme, co se nám tam podaří, ale otevřené je to na obě strany,“ řekl pro klubový web Martin Sobotka.