H. BROD – ŽĎÁR N. S. 3:1

První třetina začala šancemi na obou stranách. Pak se ale tlak přesunul na stranu domácích, kteří si vytvořili hned několik slibných příležitostí. Ovšem hostující Plameny držel ve hře brankář Sláma. Bruslaři se dočkali až minutu a dvě vteřiny před koncem, kdy se splnilo rčení: Nedáš, dostaneš. Jícha sám před Novákem vyprášil jeho betony a tak brejk zakončil Milfait. Deset vteřin před sirénou zahodil velkou šanci Endál, který nevyzrál na skvěle se přesunujícího Slámu.

Druhou dvacetiminutovka začala obrovskou šancí žďárských hokejistů, kdy ujel Pytlík, ale na Nováka si nepřišel. Pak přišly šance domácích, kteří však svůj náskok nenavýšili. Jejich tlak přerušil až Stehlík. Tomu příležitost usnadnili couvající zadáci domácích a tak puk poslal kolem Nováka do sítě. Ve zbytku třetiny držel Plameny brankář Sláma.

Poslední dějství obraz hry nezměnil. Do první šance se sice dostali hosté, ale pak se měl co ohánět Sláma, který vychytal Valu, Třetinu i Endála. A tak se brodští fandové dočkali až ve 47. minutě, kdy Michálek sice vymíchal Slámu, ale jeho beton zakročil včas. Ovšem před ním se ještě objevil dojíždějící Šmíd, který dorazil puk do branky. Poté se Plameny nadechly k vyrovnání, ale narážely na pozornou obranu a Nováka. A tak se trestalo na druhé straně, kdy zaváhání v obraně Žďáru využil Chlubna a rozhodl tak celé derby.

„Myslím si, že jsme si vítězství zasloužili, jelikož jsme byli aktivní. V obraně jsme měli několik okének, ale soupeře jsme zamkli a přestříleli ho. Myslím si, že to byla otázka času, kdy nám to tam spadne. Měli jsme množství šancí, které jsme nedali, ovšem z naší strany byla parádní především poslední třetina. Chtěl bych poděkovat všem čtyřem pětkám, které vytvořily tlak. Hráli jsme jako jeden muž,“ ohodnotil derby havlíčkobrodský trenér Václav Adam.

Jeho doplnil i žďárský kolega Michal Konečný. „Domácí si šli za vítězstvím a jejich klíčoví hráči byli hodně vidět. My jsme nehráli v první třetině dobře, ale to bylo způsobeno především dobrou hrou Bruslařů. Domácí zaslouženě zvítězili a moc nás nepouštěli do šancí. Nás neskutečně držel Jiří Sláma, který si zaslouží absolutorium. Měli jsme v sestavě spoustu mladých hráčů, pro které to byl nesmírně těžký zápas. Nejsem zklamaný, kluci to odehráli se ctí. Havlíčkův Brod byl zkrátka lepší. V první třetině se objevily problémy u Petra Štěpánka, který kvůli zranění ruky nedohrál. Chyběli nám navíc Martin Lojek a Jakub Peslar. Na to se však nechci vymlouvat, protože máme široký kádr a můžeme jej doplňovat mladými hráči. To bylo vidět především v přesilovkách, kde jsme hodně kombinovali sestavu. Ještě jednou gratuluji domácím k dobrému výkonu a zaslouženým bodům.“

Branky a nahrávky: 19. Milfait (Kulhánek, Novák), 47. Šmíd (Michálek, Beneš), 57. Chlubna (Kuchta, Kopic) – 31. Stehlík (Krupka, Kolda). Rozhodčí: Micka – Tasch, Žídek. Vyloučení: 5:7, navíc Kuřítko (Žďár) 10 min. Bez využití. Diváci: 1304. Třetiny: 1:0, 0:1, 2:0. Havlíčkův Brod: Novák – T. Semrád, Šmíd, Vala, Kulhánek, Kopic, Kříž, Balgalvis – Přidal, Třetina, Endál – Voříšek, Milfait, Šuhaj – Chlubna, Kuchta, Kozlík – F. Beneš, Ludvík, Michálek. Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Hort, Lojek, Klodner, Poizl, Sedláček, Kolda, P. Beneš – Štěpánek, D. Vítek, Pytlík – Kuřítko, Bureš, Jícha – Gregar, Stehlík, Kunstmüller – Krupka, Dospěl, Kovářů.

Ilustrační foto
Derby vyhrála Jiskra, Pelhřimov ale vzdoroval

PELHŘIMOV – NYMBURK 1:4

Domácí začali aktivně, v první pětiminutovce měli jasně navrch. F. Kasalý tečoval puk jen do brankáře Šofra, přihrávka Vysloužila volného Kopice před brankou nenašla, zblízka se neprosadil Kaminsky. Pelhřimovu nepomohla k vedení ani přesilovka a Nymburk se otřepal. V 11. minutě navíc skóroval. Střelu Machače ještě Hlaváč vyrazil, ale na dorážku Maršouna už byl krátký.

Po přestávce se šance na obou stranách střídaly. Ve 23. minutě F. Kasalý trefil tyč, na druhé straně cinkla spojnice tyče a břevna po dělovce Smejkala. Pak začal tlak Pelhřimova vzrůstat, vyrovnat mohl především Kopic, jenže ve 33. minutě netrefil poloprázdnou branku. Stejně jako v první třetině po velkých šancích domácích udeřili hosté. Skórem pohnula střela Koloucha z otočky kolem branky ve 36. minutě.

Marný boj Pelhřimova o změnu scénáře zápasu pokračoval i v poslední části. Domácí nedokázali využít přesilovku po faulu Knesla, ve 46. minutě jim naopak z dorážky přidal třetí ránu do vazu Arnošt. Nymburk si pak náskok hlídal, skóre se měnilo až v závěru. Při přesilovce snížil Kubát a Pelhřimov ještě zkusil odvolat brankáře. Zázrak se nekonal, naopak střelou do prázdné pečetil výhru hostů Arnošt.

Branky a nahrávky: 57. Kubát (Votápek, Čermák) – 11. Maršoun (Machač), 36. Kolouch (Smejkal), 47. Arnošt (Kříž, Planý), 60. Arnošt (Šorf). Rozhodčí: Volf – Vavruška, Šimánek. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Třetiny: 0:1, 0:1, 1:2. Pelhřimov: Hlaváč – Kohút, Kubát, Oščádal, Port, D. Kasalý, Kalenda, Pospíchal, Votápek, Kopic, Čermák, F. Kasalý, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Mejzlík, Vysloužil, Siřiště, Kaminsky.

Pro další porážku si zajeli ve 47. kole WSM ligy hokejisté Horácké Slavie (v červeném) do Havířova a po delší době tak opouští sedmou příčku prvoligové tabulky.
Třebíčští přímý souboj o sedmou příčku v Havířově prohráli

M. BUDĚJOVICE – KLATOVY 4:1

Souboj zkušeností na straně Žihadel s dravým mládím ze západu Čech nabídl atraktivní hokej se šancemi na obou stranách. Hosté do zápasu vlétli, ale soupeře gólman Brož podržel. Udeřit mohlo na opačné straně, jenže Horký trefil břevno. Netrvalo dlouho a stejnou mincí odpověděl Vracovský. Klatovský útočník si to vynahradil ve 13. minutě, kdy brejk zakončil střelou pod horní tyč a otevřel skóre. Následovalo několik šancí podpořených přesilovkami, ovšem stav se měnil až při standardním počtu hráčů. Těsně před pauzou zachytil chybnou rozehrávku soupeře na útočné modré Rytnauer a po překonání dvou obránců blafákem pokořil i Sochůrka – 1:1.

Po změně stran gól nepadl, i když příležitostí bylo poměrně dost. Moravské Budějovice si z první třetiny přenesly přesilovku, kterou nevyužily. Klatovy měly v polovině utkání 44 vteřin trvající výhodu dvou mužů v poli, avšak bez brankového efektu.

Ve třetí části pokračovala strhující podívaná a hlavně přinesla rozhodnutí. Střelec vyrovnávající branky se po střelách Horkého a Krutiše dostal k dorážce – 2:1. Západočeši otevřeli hru, což byla voda na mlýn soupeře. Při další ztrátě na vlastní modré se do šance dostal Jan Bulín a samostatný únik proměnil. Na konečných 4:1 pak do opuštěné klece upravil Kabelka.

„Klatovy byly velice dobrým soupeřem, několikrát nás dokázaly přehrát a podržel nás Jan Brož. Ve třetí třetině již to bylo z naší strany super a nakonec jsme dokázali vyhrát. Nechci ale říkat, že to bylo jednoznačně zasloužené vítězství. To rozhodně ne, spíše vybojované,“ citují webové stránky budějovického klubu trenéra Žihadel Augustina Žáka.

Branky a nahrávky: 19. Rytnauer, 47. Rytnauer (Horký, Krutiš), 55. J. Bulín, 60. Kabelka – 13. Vracovský (Kantner). Rozhodčí: Pokorný – Musil, Roupec. Vyloučení: 3:3. Diváci: 420. Třetiny: 1:1, 0:0, 3:0. M. Budějovice: Brož – Čermák, Kabelka, Pelikán, Kliment, Peroutka, Sobotka, Pucher ml. – Matějka, Pucher st., Juráň – Horký, Rytnauer, Krutiš – Salák, J. Bulín, Lupač – P. Bulín.

Ostatní výsledky: David Servis Č. Budějovice – Tábor 5:1, Písek – Kolín 3:5.

 1. H. Brod⋌32 21 3 2  6 165:91  71
 2. Žďár n. S.⋌32 19 3 2  8 142:108 65
 3. M. Budějovice⋌32 18 3 1 10 127:96  61
 4. Kolín⋌32 16 3 3 10 106:87  57
 5. Tábor⋌32 16 1 2 13 102:99  52
 6. Nymburk⋌32 11 2 5 14 108:109 42
 7. Klatovy⋌32 11 3 3 15 110:144 42
 8. David Servis ČB⋌32 10 3 3 16 112:128 39
 9. Pelhřimov⋌32 10 1 1 20 110:148 33
10. Písek⋌32  5 1 1 25  73:145 18