Moravskobudějovická Žihadla přijdou zásahem shůry o derby s Havlíčkovým Brodem, Žďárem nad Sázavou a Pelhřimovem. „Hokejovou kvalitou si možná i polepšíme, ale zápasy s Novým Jičínem nebo Kopřivnicí prostě nebudou mít takový náboj,“ potvrzuje jistou rozmrzelost z rozhodnutí šéf HC Moravské Budějovice Zdenek Stojánek.

Přijdou změny?

Minulý týden do klubů rozeslaný email s rozdělením celků do skupin nese v názvu slovo návrh. Jistá šance na nějakou změnu tak možná ještě existuje. „Já se sice snažím každý rok o nějaké změny, ale nejsem se všemi až takový kamarád, abych tam něco reálně vyhádal. A s tím, jak to teď svaze vede… Víceméně jsem smířen s tím, že budeme opět jezdit na Moravu,“ krčí rameny Stojánek.„Samozřejmě že loňský model byl dobrý. Troje derby, zápasy s Kolínem, Táborem, to mělo u nás větší zvuk. V Čechách je navíc i lepší prostředí na stadionech. Třeba Opava, to je katastrofa, v Novém Jičíně to není také žádná hitparáda,“ vysvětluje manažer Žihadel, co mu nejvíce vadí na přeřazení ze skupiny Střed.

Změny ve druhých dvou skupinách se očekávat dají. „Jsem přesvědčen o tom, že na devadesát devět procent tam ještě k nějakým přesunům dojde. Ale nás se to asi týkat nebude,“ vzdychá Stojánek.

Velkou bouři totiž vzbudilo rozdělení klubů především v Podkrkonoší. Do západní skupiny připadly Trutnov a Vrchlabí, nováček z Dvora Králové nad Labem však našel místenku ve skupině Střed. „Bojovali jsme o druhou ligu především z důvodu, aby se do regionu vrátila derby s Vrchlabím a Trutnovem. A teď tohle! Jsme šokovaní,“ soptil v rozhovoru pro Deník šéf dvorského hokeje Vasil Teodoridis, který okamžitě začal jednat. Do Prahy putoval písemný protest.

Ilustrační foto.
Rokytnice ovládla derby a odskočila Starči

Důvod je nasnadě. Ekonomika. Podobně hovoří i Trutnovští. „Mluvili jsme již se zástupci Dvora i Vrchlabí a hned jsme poslali na svaz vyjádření, že za téhle situace druhou ligu odhlásíme. Přece nebudeme dvakrát za sezonu jezdit tři sta kilometrů do Klatov, když můžeme jet pomalu na kole do Dvora. Nemluvě o tom, že právě tyhle duely nám mohly naplnit kasu. Celý region se těšil na další derby. Přijde mi, že to tam zeměpisně rozdělovala uklízečka,“ rozčiloval se Ondřej Poul, organizační pracovník HC Trutnov.

Rozdělený okres

Rozdělit týmy spravedlivě asi opravdu nejde. Vždy se najdou nějaké třecí plochy. Ale rozdělit od sebe regionální rivaly? „My taky chápeme, že nemohou vyhovět všem, ale tohle? Vždyť jsme z jednoho okresu. Jsem šíleně zklamaný. My celé léto sháníme peníze, sponzorům slibujeme šlágry s Vrchlabím a se Dvorem, ale hrát je nebudeme,“ smutní Poul.

Možné řešení se přitom nabízí, a v hokejovém hnutí už i zaznělo. „Tak ať udělají hokejové krajské přebory. Rozdělí se kluby do více skupin a bude,“ souhlasí s jedním z návrhů Stojánek. „Vždyť vůbec není jisté, jestli bude chtít někdo postoupit do první ligy. Možná Havlíčkův Brod, Šumperk, jestli se bude chtít vrátit Most. Pořád jsme jen amatérská soutěž, byť nejvyšší, ale pořád amatérská. A stojí to opravdu hodně peněz,“ připomíná Stojánek.

Okříšky zatěžuje kamionová doprava. Městysem projíždějí auta do průmyslové zóny u Přibyslavic a Nové Vsi.
Chceme obchvat! V Okříškách sbírají podpisy na podporu stavby