Hned na začátku si ujasněte klíčové parametry. Především – kde budete grilovat a kolik osob bude většinou vaše lahůdky ochutnávat. Měli byste mít jasno, kolik času chcete trávit grilováním a následným úklidem. Pro grilování na dostatečně velké zahradě můžete vybrat prakticky jakýkoli typ zahradního grilu. Na výslednou chuť pokrmů nebude mít typ paliva nijak zásadní vliv.
Jak vybírat gril:
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE
* Rošt je srdcem grilu
* Pomocníci při grilování
* Gril na dřevěné uhlí
* Elektrický gril
* Plynový gril
Pokud budete grilovat na balkoně, nebo na malé zahrádce, zvolte gril elektrický či plynový. Jsou jednodušší na obsluhu a neobtěžují blízké okolí kouřem. Elektrické a plynové grily budou finančně trochu náročnější na provoz. Nákup dřeva či dřevěného uhlí vyjde levněji.
Rošt je srdcem grilu
Při výběru grilu se nenechte ovlivnit nízkou cenou na úkor kvality. Rošt, který je srdcem grilu, by měl být nerezový nebo litinový, pokrytý kvalitním smaltem. Musí zabírat maximální plochu, aby bylo teplo rozváděno do celého prostoru rovnoměrně.
Existují také přídavné rošty, které bývají umístěny nad hlavním roštem grilu. Zvětší plochu pro přípravu grilovaných pokrmů. Držadla a úchyty musí být robustní, nevodivá a snadno padnoucí do ruky. Venkovní gril by měl být stabilní, aby vydržel třeba náhlý poryv větru. Ověřte si, že veškeré části grilu půjdou bez problémů čistit. Přemisťování usnadní gril s kolečky.
Nahrává se anketa ...
Pomocníci při grilování
Kromě grilu se bude hodit i grilovací nářadí. Zaměřte se na kvalitní nerezový materiál. Základem každého grilovacího setu by měla být obracečka, kleště a grilovací vidlička. V sadách lze najít také jehly na špízy či mašlovačku. Pomoci vám mohou alobalové tácky, které zachytí tuk a šťávu.
Tři vychytávky, jak rozpálit gril:
Šikovným pomocníkem je především u grilů na dřevěné uhlí vpichový digitální teploměr. Díky němuž snadno zjistíte, jestli se maso uvnitř dostatečně propeklo. Pro přemisťování grilu nebo manipulaci s horkými částmi příslušenství oceníte žáruvzdorné rukavice.
Jak vybrat gril na dřevěné uhlí
Nestárnoucí klasiku představují grily na dřevo nebo dřevěné uhlí. Postarají se o kouřové aroma, které nenahraní žádné dochucovadlo. Ideálním palivem pro grilování bývá suché bukové dřevo, dobře posouží také jasan. Údržba grilu je se správnými pomocníky nenáročná a rychlá. Musíte však po grilování počítat s pracnějším čistěním popela.
Než se však naučíte gril pořádně rozpálit, chvilku potrvá. Uhlíky nažhavíte jednoduše, bezpečně, rychle a rovnoměrně s pomocí startéru na dřevěné uhlí. Správně rozpálené uhlí bude pokryté šedivou vrstvou spáleného uhlí.
Gril na dřevěné uhlí by měl mít:
• kvalitní a pevně usazený rošt
• kvalitní ovládání přívodu vzduchu
• výškově polohovatelný rošt
• samostatnou nádobu na popel
• pevnou konstrukci
Jak vybrat elektrický gril
Na balkoně nebo terase bude ideální variantou elektrický gril. Spuštění grilování je rychlé a zároveň sousedy nijak neobtěžuje kouř. Navíc jde o zdravější způsob přípravy jídla. Nedochází k odkapávání tuku do ohně.
Praktické příslušenství, jako jsou otočné rožně nebo grilovací desky, pořídíte stejně snadno jako k ostatním typům grilů. K výhodám přičtěte snadnou obsluhu, kompaktnost a možnost pohodlného grilování v poklidu domova. Budete potřebovat elektrický kabel, což může být v některých místech problematické.
Na výběr máte kontaktní nebo otevřený gril. Kontaktní grily mají přítlačnou grilovací desku z horní strany. Můžete si pořídit gril, jehož horní deska se dá zaaretovat tak, aby se přímo nedotýkala připravovaného pokrmu.
Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná.
Většina kontaktních grilů má nepřilnavý teflonový povrch. Otevřené grily zase nabízejí větší škálu desek. Vedle teflonu to může být keramická deska, grilovací kámen nebo terakota.
Elektrický gril by měl mít:
• kvalitní nepřilnavou povrchovou úpravu
• variabilní nastavení teploty
• nastavitelný sklon spodní desky pro odvádění přebytečného tuku
• vyjímatelnou odkapávací misku
• světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty
Jak vybrat plynový gril
Plynový gril bude ideálním pomocníkem ve venkovní kuchyni, když budete připravovat grilované pokrmy často a pro hodně strávníků. Výhodou plynového grilu je rychlé rozehřívání jediným tlačítkem elektronického zapalování. Máte dokonalou kontrolu nad výškou plamene i teplotou ohřevu.
Základní pravidla pro grilování kuchaře Lubina z MasterChefa:
Zásadní roli hraje počet hořáků. Měly by být rozmístěny tak, aby se teplo rovnoměrně rozvádělo po celé grilovací ploše. Při výběru konkrétního grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání. Pak lze nastavit různou teplotu pro různé části roštu.
Grily bývají často vyráběny v sadách. Ke grilu získáte ještě plech na odvod tuku nebo litinovou grilovací desku. Veškeré části grilu je možné složit do sebe a ochránit víkem. Pořídit si můžete plynový gril, jehož hořáky budou doplněny o lávové kameny. Někdy se kombinují s litinovými pláty.
Hitem mezi fajnšmekry se staly hybridní grily. Kombinují výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků a přidají kouřové aroma. Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně.
Ve srovnání s jinými tipy grilů jsou však plynové grily náročnější na provoz. Ohlídat musíte především dostatek plynu v propanbutanové lahvi a postarat se o bezpečnou manipulaci.
Plynový gril by měl mít:
• snadné zažehnutí každého hořáku
• hořáky z kvalitního materiálu
• připojení na propanbutanovou láhev
• kolečka pro snadnou manipulaci
• dostatečný prostor pro ukládání lahve s plynem
Užitečné informace najdete také na webech testmagazín, vaření a ireceptář.