Krokem číslo jedna je správné čištění, které začíná už při sběru v lese. Houbu stačí lehce obrat od jehličí, listů i zeminy a odříznout konec nožičky. „Do košíku je ideálně vkládejte tak, jak rostou – tedy kloboukem nahoru. Zabráníte tak následnému padání nepořádku do výtrusnic či lupenů,“ radí jednoduchou vychytávku specializovaný web NaHouby.
Nakládané houby v octovém nálevu krok za krokem:
Takto předpřipravený úlovek je potřeba doma dočistit. Na rozdíl od zeleniny to musíte udělat ještě týž den, kdy houby utrhnete. Během detailního čištění seškrábejte nožíkem z klobouku přilepené jehličí či mech. U klouzků stáhněte celý slizký povrch, který by v jídle nebyl dobrý, bedlám zase prospěje jemně odstranit šupiny z klobouku.
CO SE V ČLÁNKU DÁLE DOČTETE:
* Mražení hub
* Jak sušit houby
* Nakládání hub
Houby můžete umýt i vodou, ale mnohem vhodnější je použít čistou, mírně vlhkou utěrku či malý kartáč. Houby totiž velmi snadno vodu absorbují, což nemusí být vždy žádoucí. V žádném případě pak houby neoplachujte, pokud je chcete sušit. Nakonec plody nakrájejte na plátky (či kousky podle potřeby) a vyřaďte červivé části.
Mražení hub je šetrné k živinám
Vůně čerstvých hub přímo láká hned uvařit něco dobrého. Pokud jich ale máte mnohem víc, než dokážete v dohledné době sníst, je potřeba se rozmyslet, jak je uchovat „na horší časy“. Nejjednodušší je mražení.
Houby můžete samozřejmě dát do mrazáku i syrové, ale tak utrpí jejich nutriční hodnota. Naopak houby blanšírované párou nebo restované si i po zamrazení zachovají hodnotné živiny.
Před samotným zamrazením se vyplatí blanšírování hub. Jak na něj radí například server BBC Good Food. Houby vložte do parního hrnce (vystačíte si i s klasickým hrncem s pokličkou – pozn. red.) a do osolené vody přidejte čajovou lžičku citronové šťávy. Ta zabrání zabarvení.
Vodu přiveďte k varu a houby nechte povařit zhruba dvě až čtyři minuty podle toho, na jak velké kusy jste je krájeli. Povařené plody okamžitě ponořte do misky s ledovou vodou. Nechte je v ní po stejnou dobu, po kterou jste je blanšírovali.
Nahrává se anketa …
Zchladlé houby už stačí jen nechat okapat na kuchyňském papíře, zamrazit na podnosu nebo v krabičce a nakonec přendat do uzavíratelného mrazicího sáčku. Spotřebujte nejlépe do tří měsíců.
Druhým vhodným způsobem je restování. „Houby zahřejte na vysokou teplotu na pánvi s malým množstvím másla nebo oleje. Smažte je asi pět minut, dokud se neodpaří většina kapaliny,“ uvádí spisovatelka Erin Huffstetlerová v článku pro web The Spruce Eats. Vychladlou směs zamrazte stejným způsobem jako po blanšírování.
Sušení hub není žádná věda
Do polévek, rizota, těstovin či třeba k masu se skvěle hodí sušené houby. Správně připravené a uskladněné vydrží ve spíži i několik let. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel. V první řadě je třeba si ověřit, zda se konkrétní druh k sušení vůbec hodí.
Kdo si chce zavzpomínat na časy našich předků, ten může vyzkoušet sušení na niti. Hospodyňky věšely plody navlečené na niti do oken či před domem. U této metody je však potřeba počítat s tím, že trvá několik dní, přičemž je třeba trefit slunečné počasí. Pokud je vlhko, může se v houbách začít množit plíseň. Ze stejného důvodu je musíte také schovávat na noc.
Web iReceptář varuje například před hojně sbíranými babkami, v nichž se často množí paraziti. „Vhodný není ani choroš, pýchavky, václavky či podzimní čirůvky. Naopak velmi chutnými druhy jsou kromě pravých hřibů i bedly, křemenáče a ryzce,“ vyjmenovává iReceptář.
Jak už bylo uvedeno výše, houby před sušením v žádném případě neoplachujte. Zvýšila by se tak jejich vlhkost a spolu s ní i pravděpodobnost plesnivění. K čištění úplně stačí nožík, případně štěteček.
Houby nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba tři až čtyři milimetry. Jak se lze dočíst na serveru WikiHow, právě takové budou rychle schnout při současném zachování aromatu. Ať už se rozhodnete pro sušení v troubě, na radiátoru, v sušičce či na slunci, rozložte předtím houby na kuchyňský ubrousek a opatrně otřete. „Pokud jsou před vložením do trouby mokré či vlhké, budou se místo vysoušení spíše vařit a zapařovat,“ varuje iReceptář.
Troubu pro sušení ze začátku vyhřejte jen na 20 až 30 stupňů Celsia, aby se čerstvé houby nezapařily.
Správně usušené houby vydrží celé roky
„Asi po dvou hodinách zvyšte teplotu na 50 až 70 stupňů Celsia. Nastavte horký vzduch s puštěným větrákem. Pokud tento režim vaše trouba nemá, je dobré nechat trochu pootevřená dvířka, aby mohla unikat vzniklá pára,“ radí iReceptář s tím, že během sušení je potřeba houby pravidelně obracet. Když začnou šustit a jsou křehké, je hotovo.

Prakticky bez práce je pak sušení v sušičce. Nakrájené plátky stačí naskládat na jednotlivá síta tak, aby se nepřekrývaly, sušičku nastavit na 40 až 50 stupňů Celsia a nechat zhruba pět až osm hodin jet. U kvalitních sušiček není dokonce ani potřeba přehazovat síta.
Dobře usušené houby skladujte ve vzduchotěsných sklenicích v chladné, temné místnosti. Takto připravené vydrží opravdu dlouho a nejlepší na tom je, že si uchovají i cenné vitaminy, minerály a vlákninu.
Naložená houbová lahůdka
Poněkud pracnější je nakládání hub, ale výsledek zase stojí za to. Hodí se jako surovina při vaření, předkrm i jen tak k ujídání přímo ze sklenice. Vyzkoušet můžete opět několik způsobů, například naložení do soli či klasické houby s octem.
Uchovávání hub v soli je v dnešní době už poněkud pozapomenutá metoda. Je to však škoda, protože jde o jednoduchou cestu, jak díky tomuto přírodnímu konzervantu uskladnit houby až na šest měsíců.
A jak na to? Očištěné a na plátky nakrájené houby nechte trochu oschnout na pečicím papíře. Mezitím si nachystejte pečlivě vymyté sklenice a sůl; na půl kila hub budete potřebovat zhruba 100 gramů. Pak už jen stačí osušené houby ukládat do sklenice spolu s vrstvami soli a pořádně zavíčkovat.
„Důležité je dbát na to, aby první a poslední vrstvu ve sklenici tvořila vždy sůl, a abyste houby uchovávali na temném a chladném místě, ideálně ve spíži,“ podotýká autorka Lucie Štěrbová v článku pro web Bydlíme kvalitně.
Houby po čase pustí šťávu a budou naložené ve slaném nálevu. Při vaření je můžete buď propláchnout a nálev vylít, nebo jej také využít do jídla. Na každý pád však myslete na to, že směs je hodně slaná a se solí už u sporáku šetřete.
Závěrem pak nelze zapomenout na houby naložené v octu. Skvělý recept na sladkokyselý nálev přináší například server iReceptář.
Dle chuti můžete přidat i kolečka cibule, česnek nakrájený na plátky či třeba papriku, mrkev nebo křen.
„Na 1 díl osmiprocentního octa dejte 2 až 3 díly vody, podle chuti oslaďte, přidejte koření – bobkový list, kuličky pepře, nové koření, hořčičné semínko – a svařte,“ radí iReceptář s tím, že koření je třeba dávat spíše s mírou, aby nezaniklo charakteristické aroma hub.

Do připraveného nálevu nakládejte pouze tvrdé druhy hub. Ty je třeba nejprve zhruba pět minut předvařit ve slané vodě (na litr vody dejte zarovnanou čajovou lžičku soli – pozn. red.). Houby poté dobře propláchněte studenou vodou a vložte do čistých zavařovacích sklenic. Zeleninovou směs přelijte připraveným nálevem a sterilizujte 30 minut při 90 stupních Celsia.
Co myslíte, vydrží ve vaší rodině tato dobrota až do zimy?