„Poptávka byla velká, přirozeně jsme navyšovali produkci, až jsme se do tamních prostor nevešli. A když jsme už byli ve svém, řekli jsme si, že tu otevřeme i vzorkovou prodejnu,“ vypráví Olin Bezchleba, za jehož zády se rozkládá police se stovkami skleniček jeho paštik, džemů a zavařenin.

Olin Bezchleba je povoláním kuchař. Rodák z vesničky ležící na dohled od nejvyššího vrcholu Žďárských vrchů se na sever Moravy dostal díky práci.

„Pracoval jsem v řadě pražských restaurací, poté jsem vzal místo vývojového kuchaře pro Knorr a Hellmans. V rámci postu, na kterém jsem byl nějakých osm let, jsem pracoval i ve Francii. Když jsem ze Zábřehu odjížděl, fabrika, pro níž jsem pracoval, tu ještě stála. Když jsem se vrátil, už se v ní vyráběly výlisky pro autoprůmysl,“ popisuje osmačtyřicetiletý muž.

Kateřina Nováková a její Pivovar Cestář v Ostružné.
Stavební inženýrka v Ostružné vaří pivo a provozuje hospodu

S paštikou a marmeládou na trhy

Prvními produkty, které v jeho manufaktuře spatřily světlo světa, byly králičí paštika, vepřové maso ve skutečně vlastní šťávě a šípková marmeláda.

„To byly první tři výrobky, se kterými jsme si troufli jet do Olomouce na jeden z prvních tamních farmářských trhů,“ vzpomíná Olin Bezchleba.

Na trzích bývají produkty z rodinné konzervárny k mání pořád.

„Jednak to bereme jako kontakt se zákazníkem mimo Zábřeh, lidé jsou na nás už často zvyklí. Třeba nám i nosí prázdné skleničky, které od nich vykupujeme a znovu je používáme.“

Je to právě zavařování do skla, kterým je zábřežská manufaktura typická. Skleničky nepřejímají pachy ani barviva a dají se používat stále dokola, dokud nešetrným zacházením neprasknou. I přes módu šroubovacích uzávěrů přežila zavařovací metoda z éry dnešních babiček do dnešní doby. Řada lidí se k ní vrací, zavařenina ve skle s typickou gumičkou prostě vypadá o dost lépe.

První jízda jednotky Stadler na trati Olomouc-Drahanovice, 17. 2. 2020
VIDEO: Na Hané vyjel první Stadler. Je prý tichounký a zamíří i na sever

Specifika zavařování

Práce se zavařovacími skleničkami však má svá specifika.

„Když se naplní a zaklipsují, musí se hodně dbát na to, aby byla hrdla skleniček i gumičky čisté. Zavařují se také celé ponořené ve vodě. Teplota ve vodní lázní pozvolna nabíhá a sklenička neutrpí tepelný šok. Navíc, aby byl výrobek sterilní, musí být prohřátý až do středu. Ve vodní lázni se prohřívá plynule, v páře se přehřívá po okraji a vnitřek zůstává dlouho studený. Část produktu je tak převařená, dochází ke karamelizaci a nežádoucím reakcím, v důsledku čehož produkt tmavne,“ vysvětluje Olin Bezchleba u sterilizátoru zvaného autokláv, když procházíme výrobními prostorami.

Stejnou možnost má ostatně každý. Komentované prohlídky pro organizované skupiny končí ochutnávkou; do provozu na Leštinskou ulici často míří i děti ze zábřežských základních škol.

Rychlebské stezky.
Rychlebské stezky nabídnou novou trasu. "Velbloud" povede přes velké balvany

Hrubé paštičky

Typické pro paštiky ze Zábřehu je také jejich hrubá zrnitost. Na rozdíl od průmyslově vyráběných produktů jsou v těch zábřežských k rozeznání kousky masa nebo zeleniny.

„Je to záměr, možná dokonce i rarita. I tady jsme se inspirovali minulostí. Lidé dříve mívali jen ruční mlýnek, a i když suroviny semleli nadvakrát, nebyli schopni dosáhnout kašovité jemnosti. My jsme zvolili stejný přístup,“ objasňuje Olin Bezchleba.

Suroviny, ze kterých jsou paštiky, džemy či zavařeniny vyrobené, pochází vesměs z oblasti Jeseníků. Lesní plody manufaktuře dodává síť sběračů.

„Třeba smrkové výhonky jsme si ze začátku sbírali sami, pak jsme je nabídli našim sběračům jako komoditu. Stejně to funguje s lesními houbami. Když rostou, nabízí je hodně lidí, protože je baví je sbírat a sami mají přebytek. Třeba loňská sezona se povedla, vykoupili jsme několik metráků hříbků,“ poznamenává kuchař, technolog, marketér, stratég a makroekonom v jedné osobě.

Zámek Třemešek, stav na konci ledna 2020.
Opravy zámku Třemešek finišují, od jara ožije. Co tam bude?

Dančí vylízali do dna

Nejlépe se ale Olin Bezchleba cítí při marketingu a uvádění nových receptur.

„Zrovna dnes jsme testovali novou dančí paštiku s lesními houbami. Neobvykle rychle jsme ji vylízli, ani se na všechny nedostalo. To je velký ukazatel. Když máte tři vzorky, jeden se vyjí až ke dnu a ve dvou ještě stojí lžička, máte i bez ptaní celkem jasno, co má největší úspěch,“ uzavírá.