Cuketový koláč

Budeme potřebovat:

1 velká (nebo dvě malé cukety nebo patizony)
3 vejce
1 cibule (lze vynechat)
150 g tvrdého sýra (třeba gouda)
150 g slaniny (nebo uzený bok nebo šunka)
6 žampionů
Cca 100 g rozmixovaných ovesných vloček (nebo krupička nebo strouhanka či polohrubá mouka)
Oblíbené koření

Cuketa má v kuchyni široké využití.
Fantastické recepty z cukety: vykouzlit z ní lze hlavní jídlo i dezert

Postup:

Nejprve si očistíme a nastrouháme cuketu, maličko osolíme a necháme ji cca půl hodiny pustit vodu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky či jiné kousky. Mezitím si na pánvi orestujeme slaninu na kostičky, zpěníme cibulku, poté přidáme a orestujeme i žampiony a necháme cca 10 minut podusit.

V míse rozkvedláme vajíčka, přidáme nakrájený sýr na kostičky, vymačkanou cuketu, vychladlé žampiony, maličko soli, pepře, oblíbené koření a bylinky. Podle konzistence přidáme trochu rozmixovaných ovesných vloček (nebo krupička nebo strouhanka nebo polohrubá mouka) a zamícháme. Formu (koláčová nebo vysoký plech nebo pekáček) vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a rovnoměrně rozvrstvíme cuketovou směs. Cuketový nákyp pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. Dopečení poznáme podle zlatavých kousků sýra.

Cuketová pizza
Cuketová pizza: Zdravější verze oblíbeného jídla, která nadchne svou chutí

Cuketový koláč s žampiony necháme napůl vychladnout a podáváme nakrájený na trojúhelníky, posypaný pažitkou a doplněný rajčaty. Je skvělý třeba na večeři.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu.