1. Masopustní koblihy na másle

Budeme potřebovat:

500 gramů pšeničné polohrubé mouky
1 špetka soli
3 balíčky vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
4 žloutky
250 mililitrů mléka
500 gramů másla
2 lžíce rumu
42 gramů droždí
zavařenina na plnění (jahodová, malinová, meruňková)
cukr moučkový na posypání

Postup:

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, 50 gramů rozpuštěného másla a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí a nastrouhejte kůru. Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Zdroj: Youtube

Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 centimetru. Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.

Do menšího kastrolu dejte 300 gramů rozpuštěného másla, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.

2. Koblížky bez kynutí

Příprava na tyhle koblížky foodblogerky Markéty Chovancové, tvůrkyně fantastických moučníků i slaných pokrmů, je snadná a výsledek je skvostný. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.

Koblížky jsou díky tvarohu ještě vláčnější, než klasické koblihy.Koblížky jsou díky tvarohu ještě vláčnější, než klasické koblihyZdroj: se svolením Markéty Chovancové

Budeme potřebovat:

na těsto:

250 g tvarohu ve vaničce
3 vejce
3 lžíce rumu
3 lžíce mléka
špetku soli
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

na dokončení:

90 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 lžičku skořice
sklenici oblíbené marmelády
250 ml smetany ke šlehání
1 tvaroh ve vaničce

Postup:

V misce prošleháme tvaroh, vajíčka, mléko, rum a špetku soli. Nakonec přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.

Mezitím si nachystejte menší kastrůlek, do něj nalijte olej (cca 0,75 l) a rozehřejte. Pokud máte teploměr, změřte na 175 °C. Pomocí lžíce vhazujeme do oleje (se dvěma lžícemi můžete zkusit kulatý tvar). Koblížky by se měly smažit na středním plameni z obou stran tak, aby byly dozlatova a propečeny.

Jablečné tiramisu
Sladké potěšení na víkend. Jablečné tiramisu se hodí jako dezert i snídaně

Osmažené koblížky skládejte na talíř vyložený ubrousky, aby se odsál tuk. Poté obalujeme v misce s moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a skořicí, protože těsto není oslazeno.

Tvarohové koblížky servírujeme s marmeládou a našlehanou smetanou s tvarohem.

3. Koblížky Bohyně kuchyně

„Když doma usmažím tyhle koblihy, tak se po nich jen zapráší. Většinou část naplním marmeládou a část vanilkovým pudingovým krémem. Připravte si je s takovou náplní, jakou máte rádi,“ říká k receptu Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.

Koblížky Bohyně kuchyně.Koblížky Bohyně kuchyněZdroj: se souhlasem Aleny Elly Kolaříkové, autorky blogu Bohyně kuchyně

Budeme potřebovat:

na kvásek:

75 ml vlažného polotučného mléka
30 g čerstvého droždí
20 g cukru moučky
20 g hladké mouky

na těsto:

360 g hladké mouky
100 ml polotučného mléka
2 žloutky
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
50 g cukru moučka
50 g rozpuštěného másla

na dohotovení:

marmeláda
cukr

na pudinkový krém:

600 gramů mléka
5 lžic cukru krupice
2 balíčky vanilkového pudingu
200 g měkkého másla
vanilková semínka z jednoho lusku

Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.

Honzovy buchty
Máte chuť na Honzovy buchty? Upečte je stejně, jako je kdysi dělaly naše babičky

Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.

Hotové koblížky plníme marmeládou nebo krémem.

Batátové lívance
Kulinářské kouzlení s batáty: Udělejte dětem výtečné lívance

Krém: 500 ml mléka zahřejte až k varu, dejte do něj cukr. Ve zbylém mléku rozmíchejte metličkou pudingový prášek a vlijte do horkého mléka. Přidejte vanilková semínka. Vařte, míchejte, až do ztuhnutí. Nechejte stranou úplně vychladnout. Vyšlehejte se změklým máslem a naplňte do koblížků. Použijte sáček s úzkou trubičkou zdobičkou.

4. Bramborové koblížky

Recept na bramborové koblížky, který zdědila od své maminky, nám do Deníku poslala Svatava Týmová ze Zlína. Z této dávky je přibližně 70 – 80 malých výborných koblížků.

Maminčiny bramborové koblížky.Maminčiny bramborové koblížkyZdroj: Deník/Kristýna Bürgerová

Budeme potřebovat:

50 dkg polohrubé mouky
40 dkg vařených teplých lisovaných brambor (ne nových)
1/4 l mléka
1 kostka kvasnic
1 lžíce cukru
6 dkg másla
3 žloutky
citronová kůra
sůl
rum
povidla (pokud možno tužší)
2 x ztužený tuk na smažení
kolečka mrkve

Postup:

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé je prolisujeme (nastrouháme na jemném struhadle) do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic, necháme vzejít).

Vypracujeme tužší těsto (pokud je těsto řídké přidáme trochu mouky), necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout.

Buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem jsou nostalgickou dobrotou. Provoňte si jimi domov

V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů. Musí se do kastrůlku vejít tak akorát – podle velikosti tak 5–6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou. Až vyběhnou ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena. Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev – tuk se tolik nepřepaluje. Druhý tuk přidáváme postupně po kouskách s každou další várkou koblížků.

Pozor musíme pracovat rychle, protože těsto rychle řídne. Nejlépe je nachystat si dvě várky koblížků, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme. A tak pořád dokola. Když si jich totiž nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar. Usmažené koblížky necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

5. Koblihy pečené ve fritéze

Koblihy pečené v horkovzdušné fritéze z blogu Davida v kuchyni jsou plněné marmeládou a jak říká jejich autor David Vonášek, výsledek stojí za to. Pro zpestření chuti lze podle něj do marmelády přidat rum.

Koblihy pečené ve fritéze a plněné marmeládou.Koblihy pečené ve fritéze a plněné marmeládouZdroj: se svolením Davida v kuchyni

Budeme potřebovat:

(na 12 koblihů)

200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
150 ml teplého mléka
20 g čerstvé droždí
70 g másla
4 žloutky
50 g moučkového cukru
70 ml rumu
kůru z jednoho citrónu
1/2 lžičky soli
marmeládu na naplnění

Postup:

Smícháme obě mouky v míse, vytvoříme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, přidáme cukr a rozdrobené droždí. Promícháme a vmícháme i trochu mouky a necháme 10 minut vzejít kvásek.

Přidáme zbytek surovin a v robotu vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Kdyby lepilo, přidáme trochu hladké mouky. Z vypracovaného těsta vytvoříme bochánek a lehce posypeme moukou.

Pařezový dort
Sladká dobrota. Jak udělat dort, který bude vypadat jako čokoládový pařez

Přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 12 stejných části. Z každé části vytvoříme bochánek, který lehce rozplácneme, aby koblih nebyl příliš vysoký. Takto vytvořené koblihy klademe do horkovzdušnéfritézy. Použijeme obě varné zóny.

Necháme ve fritéze 15 minut nakynout. Poté fritézu zapneme na program určený přímo pro koblihy a pečeme do zlatova.

Po upečení dáme na chladící mřížku a necháme vychladnout. Koblihy bez smažení jsou na povrchu lehce křupavé a uvnitř nádherně vláčné. Navíc nejsou nasáklé tukem ze smažení.

Poté cukrářským sáčkem nebo gastro lahví naplníme marmeládou (do té můžete vmíchat trochu rumu).