Hlavní zlom pak nastal při pohledu na tabulku. Žďár nad Sázavou není poprvé v nováčkovské sezoně poslední!

To by za předpokladu, že z druhé ligy nesestoupí žádný moravský tým (na předposledním místě je zatím Opava, pozn. aut.), znamenalo, že se ve Žďáře bude kopat třetí liga i v příštím roce.

Lví podíl měl na boření mýtů zkušený gólman Pavel Pospíchal, jehož druhá nula přišla týmu vhod. „Pavel zachytal. Ale nebyl to zápas, který jsme vyhráli díky gólmanovi. Šlo o týmový výkon, v němž nás Pavel podržel. Zkrátka chytil to, co měl. Hodně mu pomohla velmi dobře pracující defenziva," řekl na adresu své brankářské jedničky kouč Jozef Vanko. A co k povedenému zápasu řekl samotný Pospíchal? 

Pavle, s čím jste šli do záchranářského utkání? Asi hlavně neprohrát?

Naopak. Chtěli jsme vyhrát, což se nám naštěstí podařilo. Remíza by pro nás moc neřešila, protože Kroměříž vyhrála. Zbývá měsíc a půl do konce, je to pár kol a my ve všech o něco hrajeme. Nicméně utkání v Rosicích bylo velmi důležité.

Jak se zrodilo vaše druhé čisté konto ve třetí lize?

Rosice extra nic velkého neměli. V první půli šlo spíše o náznaky šancí. Až ve druhé měly jednu nebezpečnou střelu a velké množství centrů, které jsem posbíral. Snažily se hodně střílet, naštěstí jim to létalo často nad, nicméně jejich závary byly pro celý mančaft nepříjemné.

Věřil jste, že výhru po brance Pohanky udržíte?

Nepřemýšlel jsem nad tím. Gól jsme dali na začátku druhé půle, stát se mohlo cokoliv.

Jak moc rozdílné byly vaše poslední zápasy ve Frýdku, který hraje o postup a teď v Rosicích?

Ve Frýdku zřejmě fungují na profesionální bázi, což se projevilo i na hřišti. To v Rosicích šlo o mnohem vyrovnanější partii.

Poprvé v sezoně nejste poslední. Poprvé jste vyhráli venku. Je to trenérem Vankem?

Každá změna je novým impulsem. Nebudu říkat, že ne.

Co se pod ním změnilo?

Víc a hlavně důsledněji bráníme. Už nehrajeme tolik pro diváky, i když v posledním domácím zápase s Prostějovem se na to myslím dalo koukat. Byla škoda, že jsme s nimi nebodovali, jim se teď moc nedaří, body se daly uhrát.

----------------

Pohanka táhne Žďár k záchraně

Žďár nad Sázavou – „Žijeme!" Přesně tak si mohli po vítězné dohrávce 17. kola Moravskoslezské fotbalové ligy na půdě stejně ohrožených Rosic zakřičet fotbalisté FC Žďasu. Třetiligový nováček se konečně odrazil ode dna soutěže. Velkou měrou se na výhře podílel střelec jediné branky zápasu Václav Pohanka. „Tři body jsme nutně potřebovali. O záchranu se porveme, máme to ve svých rukou," říká čtyřiadvacetiletý útočník.

Zápas v Rosicích měl existenční nádech. Odpovídala tomu hra obou týmů?

První poločas tomu určitě odpovídal, hra by se dala přirovnat k šachové partii. Z obou stran to bylo vyrovnané, nikdo nechtěl udělat zbytečnou chybu.

Váš gól zkraje druhé půle ale vše změnil?

Rychlý gól zápas hodně ovlivnil. Konečně se začalo hrát, především domácí se logicky pustili více do útočení. Tím v jejich obraně vznikala okénka, která jsme bohužel nedokázali využít.

Rosice do hry nasadily několik posil z druholigového Znojma, jehož jsou farmou. Bylo to znát?

Samozřejmě se to muselo projevit. Šlo hlavně o mladé a běhavé hráče, kteří nám dělali problémy především svým pohybem.

Během sedmi dnů jste odehráli tři zápasy na venkovních hřištích. Přivezli jste čtyři body, je to dost?

Pro nás to znamená čtyři plusové body do tabulky pravdy. Možná se dalo uhrát o nějaký ten bod více, ale i tak jsme s tímto importem z venkovních utkání spokojení.

Zažíváte střelecky plodné období. V šesti zápasech čtyři góly, to není špatná bilance?

Za každý gól jsem rád. Zatím mi to tam padá, tak doufám, že to ještě nějakou chvíli vydrží a mé góly pomohou k udržení třetí ligy.