Bylo odehráno dvě stě sekund, když na polovině hrací plochy poslal míč vpřed stoper Štetina. Nově sestavená stoperská dvojice Kryštůfek, Tlustý jen zděšeně přihlížela, jak měkoučký centr padá za jejich záda, kde ho zcela v poklidu zpracovává Václav Kadlec a překonává bezmocného Hanuše. „Přestože jsme se na to připravovali, nezvládli jsme vstup do utkání,“ zlobil se jihlavský kouč Ivan Kopecký. „Byla to laciná branka.“

Málokdo v té chvíli čekal, že byl k vidění jediný gól utkání. A také to, že Jihlava převezme aktivitu. Jenže bojovníci z Vysočiny se rychle oklepali a začali Spartě zatápět.

Už v 11. minutě Kerestešovu dělovku z velké dálky Dúbravka jen vyrazil před sebe, dorážku Ikauniekse však dokázal domácí brankář v poslední chvíli vytěsnit na roh. Po něm nedosáhl na míč před prázdnou brankou Dvořák…

Hra se přelévala na obě strany, byť ne v žádném extrémním tempu. Sparta hrozila centry mezi nejisté stopery, hosté zase rychlými brejky. Tutové šance však k vidění nebyly.

Adam Rychnovský (vlevo) a Simon Provazník (vpravo) jsou ve svých kategoriích nejlepší v republice, za což byli od svého trenéra Jaroslava Wasserbauera pochváleni.
Judisté Sokola Jihlava se chlubí dvěma mistrovskými tituly

Až čtyři minuty před půlí při brejku 4 na 3 zatáhl míč po levé straně Popovič až do vápna, ale jeho tvrdý projektil zasvištěl jen těsně nad Dúbravkovým břevnem. „Sparta sice opticky kombinovala, ale naše byla dobře organizovaná. Škoda, že jsme nevyužili některou z našich šancí,“ mrzelo Kopeckého.

Chyběl důraz

Do druhé půle vstoupila aktivněji prohrávající Jihlava a po třech minutách byla blízko vyrovnání. Zoubele z malého vápna hlavičkoval přesně k tyči, domácí gólman perfektním tygřím skokem stačil míč vyrazit do bezpečí.

Sparťané zahrozili prakticky jen v 53. minutě, ale nedorozumění Kryštůfka s Hanuš zůstalo nepotrestáno. „Už na konci prvního poločasu jsem se na hráče zlobil, že nedokázali potvrdit naše vedení,“ prozradil domácí trenér Andrea Stramaccioni. „V takovýchto utkáních je důležité vstřelit druhý gól.“

Hosté totiž byli stále nebezpečnější. Dvacet minut před koncem měl Ikaunieks ve vápně celkem dost času na zpracování míče, jeho technická střela ale mířila mimo. „Na Spartě jsme mohli určitě pomýšlet na víc. Je to velká škoda, ale pokud chceme bodovat, musíme dát gól. Kdyby se to povedlo, kdoví, jak by Sparta reagovala. Při našich příležitostech nám chyběly větší přesnost a důraz,“ vypozoroval kouč Vysočiny.

Jihlavští hráli na hranici svých možností a ke konci střetnutí už jim ubývaly síly. Závěr zápasu proto patřil Spartě, ale ani Pražané neměli správně seřízená mířidla. V 84. minutě Lafata z malého vápna branku překopl, o tři minuty později 87. Zahustel sám před brankou hlavičkoval vedle.

Po vyrovnaném průběhu utkání se tak, za bouřlivého pískotu vlastních fanoušků, z vydřeného vítězství nakonec přece jenom radovala favorizovaná Sparta. „Spokojen mohu být pouze s výsledkem utkání,“ netajil Stramaccioni.

SPARTA – JIHLAVA 1:0

Góly: 4. V. Kadlec. Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Paták. ŽK: Costa, Dúbravka - Klíma. Diváci: 7 165. Poločas: 1:0.
Sparta: Dúbravka - Zahustel, Hovorka, Štětina, Costa - Mavuba, Mareček – V. Kadlec (66. Néstor), M. Frýdek (79. Lafata), Vatajelu (72. Biabiany) - Šural.
Jihlava: Hanuš – Fulnek, Tlustý, Kryštůfek, Keresteš – Vaculík, Zoubele (68. Urblík) – Záviška (81. Klíma), Dvořák, Popovič (61. Novotný) – Ikaunieks.