Nový kouč Vrchoviny Roman Kysilko částečně neví, do čeho půjde. Zůstává proto klidný. „Vždy záleží, jak hraje soupeř, takže před zápasem venku bych bral i bod. Na druhou stranu rozumím, že je to derby, velký zápas, ale pro mě to zkrátka není nejdůležitější utkání. Přál bych si, abychom z posledních čtyř podzimních zápasů získali alespoň šest bodů. Do jara bychom tak šli s 23 body, což by byl solidní vstup. Pakliže bychom vyhráli, znamenalo by to velké uklidnění, pokud prohrajeme, pořád můžeme těch šest bodů uhrát doma," říká Kysilko.

O důležitosti utkání pro všechny zúčastněné ví své Radim Chmelíček. „V Novém Městě jsem rok a půl působil, vím, co pro město, klub i hráče samotné derby znamená. Všichni tam tím žijí, půjdou do zápasu klasicky srdíčkem. Sice teď mají hodně kluků zraněných a pokopaných, ale jde o bojovníky, srdcaře, kteří se umí nabudit. Čeká nás velmi bojovný zápas," je si trenér jist.

A právě absence důležitých hráčů momentálně nejvíce tíží kormidelníka Vrchoviny. Pracovní povinnosti si v Číně navíc plní obávaný dlouhán Pavel Smetana, na němž často útočná hra stojí. V ofenzivě by se tak mohla představit nová akvizice z Poličky. „Využijeme naší spolupráce s Poličkou a překvapíme. Sám jsem zvědavý, jestli se ten hoch, co přijde, bude schopen prosadit. Nevypadá, ale jde o velice kvalitního hráče," komentuje Kysilko, víc však prozradit nechtěl. Do zálohy by se pak mohl posunout Komínek. „Využijeme toho, že máme v obraně více hráčů. Například Komínka, který teď zahrál velmi dobře, posuneme dopředu, abychom posílili ofenzivní část."

To Žďár by měl být po dlouhé době kompletní. „Motyčka už začal po zranění trénovat. Pár kluků je sice nachlazených, do neděle se může stát cokoliv, ale věřím, že budu mít všechny hráče k dispozici," doufá lodivod Žďáru.

Kdo na desítku?

V 10. kole divize se oba celky mohly vrátit do svých zápasů díky pokutovému kopu. Žďárský stoper Turek však přestřelil a novoměstský špílmachr Michal trefil stranu, na kterou skočil brankář. Zajímavé by tak bylo sledovat hráče i trenéry, pokud by se pískala penalta i v derby. „Pár hráčů na penaltu určím, ale rozhodnutí na hřišti pak nechám na nich. Záleží na pocitu," říká Chmelíček. Jeho kolega Kysilko by se ukázat znovu na Michala nebál. „Bude určený jako první. Pakliže se bude cítit, kopne ji on. Variant je ale víc, klidně ji může kopat i nový útočník z Poličky," zamýšlí se.