„Tým získal z posledních pěti soutěžních zápasů pouhý bod a jeho herní projev se nezlepšoval ani během zimní přestávky. V prvním mistrovském zápase jarní části také nebyl vidět žádný progres," vysvětlil stanovisko klubu místopředseda Oldřich Machát. Cílem změny je podle něj dát mužstvu nový impulz před důležitým domácím utkáním s Pelhřimovem, které napoví, jestli se Spartak bude muset během jara strachovat o záchranu.

Čtěte také: V Polné se slavila výhra, a hlavně čisté konto!

„Výbor celou záležitost dlouho zvažoval, prověřoval všechny možné varianty a nechtěl dělat žádná ukvapená rozhodnutí, nakonec se ale jednohlasně shodl na tom, že změna je potřeba," podotkl Machát.

I tak je Kubcův konec překvapivý. Zkušený trenér převzal mužstvo před dvěma lety, kdy mělo potíže se záchranou v krajském přeboru.

Následující sezonu s ním soutěž nečekaně vyhrál a i uplynulý podzim v divizi rozhodně celek pod jeho vedením nepropadl.

Díky neporazitelnosti na domácím hřišti se od začátku sezony pohyboval v klidném středu tabulky, přitom před startem ročníku ho všichni pasovali na sestup. „Pan Kubec tady odvedl obrovský kus práce. Už navždycky bude v historii našeho klubu zapsán jako trenér, který vyhrál krajský přebor a postoupil do divize," dodal Machát.

Samotný Kubec o svém konci příliš hovořit nechtěl. „Nečekal jsem to, zvlášť po zápase v Polné, která byla jasným favoritem. Hraje za ni můj syn, takže mám informace o její aktuální síle a kvalitě. Spíš jsem počítal, že by se něco mohlo dít v případě neúspěchu proti Pelhřimovu," pokrčil rameny Kubec.

Čtěte také: Je to nepříjemná situace. Hned v úvodním jarním kole fotbalisté Velkého Meziříčí prohráli zápas o první místo s vedoucím Uničovem, propadli se ze druhé na čtvrtou příčku a přišli o svou domácí neporazitelnost v této sezoně.

Na štaci ve Velké Bíteši bude vzpomínat jednoznačně jako na nejúspěšnější v dosavadní kariéře. „Zejména ta postupová sezona byla opravdu zážitek," dodal. Tým převzal překvapivě Květoslav Havránek. Ještě v loňské sezoně hrál ani ne třicetiletý stoper ve třetiligové Třebíči. Předtím prošel mládežnickými výběry a juniorkou FC Vysočina. Kvůli zdravotním komplikacím však přerušil kariéru.

„Už v zimě se podílel na přípravě mužstva. Hráči za ním stojí," nebojí se nízkého věku místopředseda Machát.

„Přeji mu jenom vše dobré," uzavřel Kubec.

Velká Bíteš není jediným divizním klubem, který po zimní pauze narychlo vyměnil trenéra. Ještě před jarní generálkou překvapivě skončil ve Žďáře Vladimír Hekerle, kterého narychlo nahradil Jozef Vanko.