„Je to velký skok,“ přiznává bývalý mládežnický reprezentant. „Ale když do toho člověk skočí takhle rovnýma nohama, ani si to pořádně neuvědomuje. Možná mi to dojde až zpětně, že na takový začátek v Sigmě budu vzpomínat. V tuhle chvíli na to ani není moc čas,“ doplnil mladý muž s pozoruhodným kariérním příběhem.

SK Sigma Olomouc - FC Kajrat Almaty. Předkolo Evropské ligy
Zhruba 4500 kilometrů. Sigma letí do Kazachstánu pro postup, čeká ji peklo

Našlápnuto do prvního týmu Sigmy měl už před dvěma lety. Na jaře 2016 se probojoval do základní jedenáctky, Teplicím dal tehdy v posledním kole ligy dvě branky. Jenže druhý sestup za tři sezony se stejně odvrátit nepodařilo. Při další olomoucké druholigové anabázi ještě stihl zachránil brankou ve Vlašimi nahnutou pozici kouče Václava Jílka, ale postupně ze sestavy vypadl. Místo pro něj nebylo ani na začátku minulé sezony.

Vyrazil tedy za ligovými minutami do Karviné, jenže i tam se vešel do základní sestavy jen dvakrát. „Pavel Dreksa měl odejít, ale nakonec zůstal. Trenér zpočátku vsadil na zkušenější hráče a asi osm zápasů se neprohrálo. I tak mi ale hostování hodně dalo. Byla tam super parta a naučil jsem se, že se musím v některých věcech změnit. Třeba být průraznější,“ ohlédl se Štěrba.

Vyvolený trenéra Jílka

Letos už se dvaadvacetiletému stoperovi podařilo prorazit. „Šel jsem do toho s čistou hlavou. Měl jsem i další nabídky, takže jsem věděl, že mám zadní vrátka,“ přiznává. Od začátku ročníku patří mezi vyvolené trenéra Václava Jílka. S nelehkým úkolem nahradit srbský pilíř Uroše Radakoviče, který zamířil do Sparty, se zatím pere statečně.

„Uroš měl vynikající věci, na tom postu hrál opravdu výborně. A dlouhodobě, takže to tady pro mě bylo těžké. Nesložil jsem však zbraně, makal dál a doufal, že nějaká šance přijde,“ říká Štěrba.

Zápas mezi Slavií Praha a Dynamem Kyjev skončil pro slávisty prohrou 0:2.
Okradená Slavia. Video v Lize mistrů je zatím v nedohlednu

„V létě jsem přicházel s nějakou vizí, že se poperu o místo, ale vůbec nebylo jisté, jestli zůstanu. Nakonec se to vyvrbilo ze dne na den tak, že jsem zůstal a začal jsem hrát. Za to jsem samozřejmě rád, budu dělat maximum, abych v sestavě zůstal co nejdéle,“ ujistil.

Po trošku rozpačitém úvodním vystoupení proti Slavii se Štěrba v základu zabydlel. „Když nám proti Slavii nevyšel úvod, tak už jsem si říkal, že to není možné. Sotva do toho skočím, tak takový výsledek,“ kroutil hlavou. Důvěru kouče Jílka však neztratil.

„Je jedním z hráčů, který Uroše může nahradit. Možná ne okamžitě, ale má pro to všechny předpoklady,“ říkal trenér Hanáků už v letní pauze.

Do soubojů chce chodit tvrději

Oproti Radakovičovi Štěrba vyniká konstruktivní rozehrávkou. V lize už stihl za čtyři kola dvě gólové asistence, což je na stopera skvělá vizitka.

„Trenér po nás chce jistou míru konstruktivity, ale zase nechci, aby to vyznělo, že bychom měli jen útočit. To vůbec ne, protože se proti tomu trenér pak vždycky ohradí!“ směje se Štěrba.

„Důležitá je bezpečnost, nemůžu si dovolit vyjet a ztratit balon, aby z toho byl nebezpečný brejk. Když to však vyjde, je to pozitivní pro mé sebevědomí i pro tým. Uvolníte tím totiž další hráče,“ doplnil mladý obránce.

Jaroslav Tvrdík
Slavia poškodila český fotbal, vzkazují zástupci FAČR

Na druhou stranu Štěrbovi (zatím) chybí Srbova suverenita v osobních soubojích. „On do nich chodil opravdu tvrdě. Taky se o to snažím. Občas to odnesu i nějakým šrámem, ale ještě to musím vypilovat,“ pousmál se. Nad levým okem mu totiž ještě svítily čerstvé stehy.

V prvním domácím zápase proti Kajratu olomoucká defenziva i s trochou štěstí obstála a udržela čisté konto. V kazašské odvetě by stejný počin znamenal postup. „Připravujeme se na trochu jiný zápas než doma. Ale je otázka, jak vlastně budou hrát. V posledním zápase v lize hráli na tři beky a posílili útok. Uvidíme, jestli to budou chtít hned od začátku otevřít. Variant máme víc,“ dodal Štěrba.

Snad zvolí Olomoučtí tu správnou a dnes večer se budou moct těšit na další pohárové souboje.

Bořek Dočkal v dresu Philadelphie.
Dočkal: Málokdy jsem spokojený. Ale Amerika mi sedla víc než Čína