Měsíc před startem divize a MSFL okořenila sotva začínající přípravy fotbalových týmů ostrým testem. Na velmi brzký start doplatily o víkendu všechny kluby ze Žďárska, které se do Poháru České pošty přihlásily. Výsledky ani předvedená hra logicky nikoho unést nemohly. Třetiligový Žďár padl s Rosicemi na vlastním hřišti 1:3, Vrchovinu stejným výsledkem dobyl Pelhřimov a Velké Meziříčí si přivezlo drtivou porážku 4:0 od divizního nováčka ze Staré Říše. Bystřice se do poháru na vlastní žádost ani nezapojila.

Diváci si tak mohou na atraktivní pohárové zápasy nechat zajít chuť. V blízké době se přitom nabízely taháky, na které by fanoušci rozhodně přišli za každého počasí. Velké Meziříčí mohlo v případě postupu přivítat v 1. kole Třebíč. Další ožehavé derby se na papíře rýsovalo mezi Vrchovinou a Žďárem nad Sázavou. Vítěz tohoto utkání by se navíc střetl s prvoligovou Jihlavou.

Své si k tomu řekl už před zápasem nový kouč Vrchoviny Marek Štukhejl: „Vcelku mě zaráží, že asociace takhle brzy odstartuje pohár a pánové na registračním oddělení v Praze dovolenkují, takže zaregistrovat hráče je téměř nadlidský úkol." S jeho slovy souhlasil i další novic u kormidla, žďárský Libor Štourač, který začal hodnocení porážky slovy: „Pohárový termín je takový nevhodný. Jde o první týden přípravy, pohár se vždycky hrál až koncem července, já něco podobného nepamatuji. Navíc problémy s registracemi hovoří samy za sebe."

S rozhodnutím svazu ale nikdo nic udělat nemohl, a tak na hřiště často vyběhly kombinované sestavy. Vrchovina postrádala čtyři hráče, Velké Meziříčí dalo příležitost hledání optimální sestavy a třetiligový zástupce vyběhl se zdecimovaným kádrem. V něm dostal pro nedostatek hráčů příležitost i Jiří Zábranský, zkušený hráč, jenž několik let do áčka nenahlédl a v červnu ohlásil konec fotbalové kariéry i ve žďárském béčku hrajícím I. A třídu. „Museli jsme mít registrace a nechtěl jsem dávat dva dorostence do sestavy. Oslovil jsem proto Jirku, vstoupil do toho a rozhodně nám v naší situaci pomohl," osvětlil nečekanou akvizici na levé straně zálohy Štourač.

Trochu zarážející byl přitom i systém předkola, ve kterém se například představil třetiligový Žďár na vlastním hřišti s dnes už divizními Rosicemi. Nebo přímé nasazení divizního vítěze z Třebíče přímo do 1. kola na úkor loňských účastníků MSFL. „Neznám důvody, proč tomu tak je, pro nás to je špatná situace. Navíc se mělo hrát v Rosicích. Ale je to pryč. Já první týden nikdy hrát nechci, ten týden je o kondici ne o hraní, kluci to ale odmakali," uzavřel téma Libor Štourač.

V nejbližší době se fanoušci mohou těšit na středeční duel Žďáru s jihlavskou juniorkou (17.30), Bystřice o půl hodiny později přivítá Zbrojovku Brno U19.