„Rozhodl o tom už loni Výkonný výbor FAČR, takže se tím od nového soutěžního ročníku budeme řídit. Odměny už se totiž nezvedaly deset let. Osobně to jako předseda komise vítám, jsem za rozhodnutí FAČR rád. Díky tomu mohu mít na rozhodčí vyšší nároky," osvětluje předseda Komise rozhodčích Okresního fotbalového svazu Žďár Josef Bajer hlavní novinku, která postihne všechny kluby. Při nedostatku sudích jde navíc o vcelku logický krok, aby se rozhodcovské řady začaly opět rozrůstat.

Sudí si polepší

Hlavní rozhodčí si například v nejprestižnějším okresním přeboru mužů oproti červnovým 300 korunám polepší o rovné dvě stovky, pomeznímu stoupne odměna z 200 na 300 Kč.

Nováčky okresního přeboru se stávají Dolní Rožínka a Pohledec, který nakonec stihl přihlásit mladší žáky do okresního přeboru a splnil tak povinnost mít mládežnické družstvo. Z nejnižší krajské soutěže se po letech vrací zpět „pouze" na Žďársko Křižanov.

Sezona začne pro týmy OP i III. třídy mužů 10. srpna. IV. třída má 1. kolo na programu o čtrnáct dní později, většina mládežnických soutěží zahájí mistrovské boje až 31. srpna.

Novinkou je rozdělení kategorie starších žáků na dvě skupiny„Jedna bude hrát klasicky 10+1, druhá pouze 8+1," říká Josef Bajer.

Oba sestupující ze III. třídy (Bohdalec a Rozsochy B) se budou prát o jedno postupové místo v jedenáctičlenné IV. třídě skupině A, odkud naopak zmizela rezerva celku Březí-Březské. Ta se nyní spojí s A-týmem z desetičlenné skupiny B, kam se nově přihlásilo béčko Jívoví, jehož dorost letos vyhrál okresní přebor.

Pět střídajících zůstává v platnosti

Zatímco KFS Vysočina v návaznosti na moravské soutěže zrušil zkoušenou možnost pěti střídání v dospělé kategorii, žďárský OFS ji ponechá v platnosti. „Střídání zůstane normálně jako loni. Pokud oddíly pět hráčů na lavičce mají, tak ať si je klidně vystřídají," má Bajer jasno a dodává: „Podle mých zpráv toho v okrese nikdo ke zdržování zbytečně nezneužíval." Většina klubů navíc tolika náhradníky k utkání většinou ani nedisponuje.