„Chci navázat na dobrou práci mého předchůdce," odmítá nový předseda jakoukoliv obdobu palácové revoluce.

Pro následující období jste stanul v čele okresního fotbalu. S jakými cíli do své funkce nastupujete?

V tuto chvíli je velice předčasné hovořit o jakýchkoliv metách. Obecně je ovšem důležité udržet stav fotbalu na Žďársku na té úrovni, jaká tu je. A pak samozřejmě podporovat mládežnickou kopanou. Určitě neplánuji žádné radikální změny.

Co zajímavého a podnětného zaznělo na valné hromadě?

Nový výkonný výbor je z devadesáti procent personálně stejný jako ten předešlý. To zaručuje kontinuitu práce. Změnou je šest členů místo dřívějších devíti podle stanov FAČR. O tom rozhodl již předchozí výkonný výbor, a osobně s ním souhlasím, šest členů úplně postačuje. Je důležité, aby jednotlivé komise fungovaly v plné míře.

Hojně diskutovanou otázkou jsou příspěvky klubů fotbalové asociaci za každého člena. Došla i na toto řeč?

Ano, zástupci klubů vyjádřili své výhrady, na něž odpověděl přítomný předseda Krajského fotbalového svazu pan Vrzáček. Základna se skutečně musela trochu pročistit, a navíc oddíly by na tom měly finančně profitovat. Za každých 200 zaplacených korun by se jim mělo vrátit 225 korun.

V jakém stavu přebíráte okresní fotbal na Žďársku?

Udělala se tu spousta dobré práce. Myslím si tedy, že není ve špatném stavu. Máme kvalitní soutěže, na jejichž vrcholu stojí velice slušný okresní přebor. To dokazuje i skutečnost, že již řadu let nemá postupující do I. B třídy problémy se záchranou. Ani odezvy z jednotlivých klubů nenaznačují závažnější problémy.

Co bude první věcí, na kterou upřete svoji pozornost?

Hned tuto středu máme ustanovující výkonný výbor, na němž bude zvolen nový místopředseda. Za pomoci sportovně-technické komise pak začneme připravovat vše podstatné na jarní část sezony. Plán je tedy jasně daný, nelze v něm vypíchnout cokoliv, co by čnělo nad jiné záležitosti.

Zřejmě největší bolestí fotbalu nejen na Žďársku jsou mládežnické kategorie, které trpí nedostatkem hráčů. Jak hodláte s tímto problémem bojovat?

Celý problém se odvíjí již od kategorie nejmenších žáčků. V poslední době se naštěstí situace zlepšila, trend se mírně pozitivně otočil. Příznivý vliv mají především menší formy fotbalu, třeba u mladších žáků 7+1. Domnívám se, že i starší žáci by výhledově měli hrát na menších rozměrech hřiště s nižším počtem hráčů. My podporujeme výchovu trenérů, ale ta hlavní porce práce leží na samotných oddílech. Bohužel v dnešní době počítačů a nepřeberného množství nabídky sportů všeho druhu je to stále komplikovanější.

Bolavým místem jsou také rozhodčí. Jako dlouholetého aktivního sudího vás současná situace asi příliš netěší, že?

Situace kolem rozhodčích je během na dlouhou trať. Za ty, kteří jsou, jsme velmi rádi. Komise rozhodčích se pravidelně snaží získávat nové, třeba na jaro máme nových pět sudích. V současné době jich máme necelých čtyřicet, a k tomu ještě několik v kraji. Naše soutěže dokážeme obsadit, což se ve všech okresech nedaří. Novým soudcům věnujeme startovací set, ale udržet všechny nováčky je nesmírně obtížné. Ne každý je ochoten snášet tlak, a často i hněv a nadávky hráčů či fanoušků.

Polepší si okresní fotbal po finanční stránce?

Naše příjmy jsou závislé na dotacích od ministerstva financí a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstva posílají příspěvky na fotbalovou asociaci, která je potom dále přeposílá na okresní svazy. Z nich hradíme pronájmy našich prostor, a zbytek jde oddílům. Pokud alespoň vydrží úroveň současné podpory, budu jenom a jenom rád.