Není tajemstvím, že vedení FC Žďas mělo o vaše služby zájem již v letní pauze. Proč se váš příchod uskutečnil až o půl roku později?

Po pěti letech v Bystřici jsem potřeboval pauzu. Vedení Bystřice jsem to oznámil a zrovna v té době se ozval Žďár. Ale já jsem nepřetržitě trénoval, ať již mládežnické celky, tak i dospělé, od roku 1994. Potřeboval jsem si odpočinout, takže i kdyby přišla nabídka třeba až z I. ligy, tak bych ji prostě odmítl (směje se).

Půlroční přestávka vám tedy stačila?

Ano. Po dlouhých letech jsem si užil volných víkendů, ale fotbal jsem samozřejmě nevypustil. Když se tedy Žďár, konkrétně předseda klubu pan Bulíček, ozval znovu, byl jsem okamžitě rozhodnutý, že do toho půjdu.

Jaké spolupracovníky jste si k sobě vybral?

Trenérem gólmanů a současně i mým asistentem bude Michal Nepejchal. Druhým, hrajícím asistentem, bude Michal Veselý. Ten by měl nadále fungovat jako prodloužená ruka na hřišti.

Na jaře vás s týmem čeká boj o záchranu. Co jste říkal na podzimní vystoupení vašich nových svěřenců?

Na vlastní oči jsem několik zápasů Žďáru viděl a musím říci, že vzhledem ke kvalitě kádru i hry, jsou pro mě jejich podzimní výsledky překvapením. Vůbec neodpovídaly tomu, co hráči předváděli.

Kde byly podle vás hlavní nedostatky?

Nedůraz v obraně a produktivita. Z rychlých brejků, ale i z jednoduchých dlouhých nákopů inkasovalo mužstvo spoustu laciných branek. Na druhé straně tu citelně chybí klasický střelec, vždyť nejlepší střelec Trojánek dal pouhé tři branky. Jsou to spojené nádoby. Pokud góly nedáváte, musíte se tlačit více dopředu a soupeř vás pak z brejků většinou potrestá.

Posily tedy budou směřovat na podzimní bolavá místa?

Prioritou je získat střelce, ale zatím se nám to nepodařilo. Potřebovali bychom někoho, jako je v Bystřici Miloš Prášil. Ten byl na podzim měsíc v Itálii, trénoval minimálně, přesto stihl nastřílet deset branek.

Ale některá nová jména se v kádru objevila?

Z Vrchoviny přišel Rosťa Sodomka, od něhož si slibuji, že bychom mohli být střelecky nebezpeční ze střední vzdálenosti. On se umí ze středu pole prosadit do zakončení, v tom by nám mohl hodně pomoci. Na zkoušku z Jihlavy pak dorazil defenzivní záložník či stoper Ivo Ujčík. Tam bude záležet na domluvě s Jihlavou.

Zalovili jste v řadách rivala z Vrchoviny. Nemůže to ještě více vyšperkovat už tak velkou rivalitu mezi oběma kluby?

Beru to jako něco normálního, když jsou v těsné blízkosti hned tři divizní kluby. Fanoušci Vrchoviny z toho možná nebudou nadšeni, ale jinak to prostě nejde. Pokud má někdo kvalitu a zájem hrát, nevidím problém v tom, dát takovému hráči nabídku na přestup či hostování. Rosťa chtěl po letech v Novém Městě zkusit něco nového.

Hodláte zapracovat i na změně stylu hry, kterým se budete chtít prezentovat?

Pokud se podíváme na předchozí výsledky a postavení v tabulce, nic jiného nám ani nezbývá. V první řadě musíme zapracovat na obranné hře, to je základ. Pokud góly nedáváme, nesmíme je v první řadě inkasovat. Takový Uherský Brod nedal o moc gólů víc, ale spoustu bodů uhrál výsledky 1:0. A kde je v tabulce.

Pro jaro asi nemáte vyšší cíle, než co nejrychlejší záchranu v soutěži?

Ideální by bylo se po pár kolech vyšvihnout do středu tabulky a pak už se moci soustředit na další pokroky v naší hře. Pokud by měl Žďár spadnout z divize, byla by to taková malá sportovní tragédie. Tradicí i zázemím by měl takový klub spíše pošilhávat po třetí lize. Ale je to sport, v něm se dopředu nedá nic předpovědět.

Předložilo před vás vedení i nějaké dlouhodobější sportovní cíle?

Nijak konkrétně jsme se o nich nebavili. Momentálně řeším jen záchranu a nedívám se dál než na nadcházející půlsezonu. Chci po hráčích, aby poctivě pracovali na tréninku a na hřišti podávali takové výkony, za které se nebudou muset stydět. Chyby se mohou stát a určitě budou přicházet, ale klíčový je přístup a snaha.