Vše přitom mohlo být jinak, pokud by svěřenci trenéra Vítězslava Machatky zvládli středeční dohrávku s posledním Rantířovem. Jenže z Jihlavska se Žďárští vrátili s prázdnou po prohře 0:2 (podrobnosti z utkání přinášíme na jiné části této strany).

„Absolutně zbytečně jsme si sami zkomplikovali situaci. V prvním poločase jsme byli lepším týmem, jenže dvakrát Lukáš Filipi a jednou Patrik Ločárek neproměnili stoprocentní tutovky. Rantířov pouze nakopával, ale tři minuty před přestávkou se dostal do vedení, což rozhodlo. Po změně stran už jsme se k ničemu nedostali,“ štvalo Machatku.

V tabulce sice jeho ovečkám nadále patří deváté místo, jenže od poslední Třeště jej dělí pouhé tři body. Vzhledem k vývoji ve vyšších soutěžích to přitom vypadá, že sestupovat budou hned tři týmy. „Právě proto mě ztracené body v Rantířově hodně mrzí. Musíme to ale hodit za hlavu a soustředit se na další zápasy,“ tvrdí ostřílený trenér Žďáru.

Derby proti starému známému je pro to ideální příležitostí. Navíc mohou hráči FC Žďas svému nedělnímu soupeři vrátit podzimní těsnou porážku 1:2. „Bylo to tehdy vyrovnané utkání, kterému by podle mého více slušela remíza. Hráči se navzájem dobře znají, několik kluků z Herálce ve Žďáře působilo. V ofenzivě jsou nebezpeční především Boháč s Uchytilem, na ty si musíme dát dobrý pozor. Áčko hraje odpoledne derby na Vrchovině, určitě proto nastoupíme bez posil,“ avizuje kouč Žďáru.

V nedělním dopoledni plánuje vyjít především z pozorné defenzivy. „Při našich posledních úspěšných výsledcích byla základem dobrá obrana, na to bychom měli navázat. Jakmile inkasujeme jako první, horko těžko se do zápasu zpět dostáváme. V naší situaci musíme naplno bodovat, nic jiného nám nezbývá,“ říká Vítězslav Machatka.

V naprosto odlišném rozpoložení jdou do derby fotbalisté Herálce. Těm patří v tabulce čtvrté místo a ve zbytku soutěže se ještě mohou pokusit zaútočit na stříbrný stupínek. Naposledy doma po dobrém výkonu zdolal taktéž o záchranu bojující Telč 2:0. „Z toho utkání, resp. z výkonu, který jsme v něm podali, bychom měli vyjít. Zahráli jsme opravdu dobře, věřím, že na to ve Žďáře navážeme,“ tvrdí kormidelník Herálce Miroslav Kučka, který se příliš neobává toho, že by v derby přespříliš plály emoce.

„Myslím si, že ne, i když se může stát cokoliv. Důležitou roli sehraje to, jak utkání zvládne rozhodčí. Ačkoliv je to derby, přistupujeme k němu jako ke každému jinému zápasu. Chceme podat dobrý výkon a v každém případě zvítězit, tak jako na podzim,“ připomněl říjnovou výhru Kučka.

Dopolední termín zápasu by jeho svěřencům také neměl vadit. „Víme o tom dlouho dopředu, takže v tom žádný problém nevidím, hráči by na to měli být připraveni. Po posledním zápase tam byly nějaké šrámy, ale nic vážného, myslím si, že bychom měli být kompletní,“ potvrdil kouč Herálce.

Od žďárské rezervy očekává tvrdý boj, protože stále ještě má o co hrát. Počítá však s tím, že se v základní sestavě nějaké jméno z kádru divizního áčka objeví. „Jsem zvědavý, s čím na nás vyrukují. Určitě nám budou chtít vrátit podzimní porážku, která ale podle mého byla zasloužená. Pokud se nestane něco nečekaného, mohl by to být dobrý fotbal,“ dodal na závěr kormidelník Herálce Miroslav Kučka. Tradiční derby má v neděli na žďárských Bouchalkách úvodní hvizd v dopoledních 10.15.