Velká spokojenost musí vládnout ve Žďáře nad Sázavou. O uplynulém víkendu si totiž kromě divizního áčka zajistila záchranu v I. A třídě skupině B také rezerva FC Žďas. Té dala jistotu bezbranková remíza na hřišti Budišova.

Přímý souboj o třetí místo byl v sobotu k vidění v Novém Městě. Juniorka Vrchoviny si to rozdala s rezervou Třebíče. Ačkoliv šla poměrně brzy do vedení, nakonec se z výhry 2:1 radoval hostující celek.

„Momentálně nemáme gólového útočníka, to je náš největší problém. V zápase dáme s bídou jediný gól a to je málo. Pokud nám nepomohou hráči z áčka, tak se trápíme. První poločas v sobotu ještě ušel, dalo se na naši hru dívat, jenže po změně stran to bylo po střídání čím dál horší. Změny v sestavě nám tentokrát vůbec nepomohly,“ mrzelo kouče Vrchoviny Karla Havlíka.

Zajímavá přestřelka byla k vidění v Herálci. Ten si poradil s Hrotovicemi 5:3, čímž je zřejmě definitivně odsoudil k pádu do I. B třídy. „Inkasovaný gól nás nabudil a otočili jsme na 3:1. Hosté se ale ukázali v poměrně dobrém světle a dokázali vyrovnat. Jenže závěr už zase patřil nám. Výkon Hrotovic ale musím ocenit, tabulkově patří určitě výše a podle mého bude škoda, pokud sestoupí a soutěž opustí,“ ocenil výkon celku z Třebíčska lodivod Herálce Miroslav Kučka.

Hned dvě okresní derby nabídlo 25. kolo ve východní skupině I. B třídy. V tom prvním Moravec potvrdil roli favorita a byť těsně, ale přesto, zdolal Měřín 4:3. Hráči Jiskry tak budou v posledním kole k záchraně zřejmě potřebovat bodovat.

„První půle byla plná nepřesností, plno nakopávaných míčů, nebyla to pro diváky líbivá podívaná. Po šesti zápasech bez výhry už jsme potřebovali naplno bodovat. Vyjma Dukovan jsme v předešlých zápasech pokaždé vedli, ale nedokázali jsme je dotáhnout do úspěšného konce,“ podotkl hrající trenér Moravce Lukáš Broža, který stále pomýšlí na třetí místo.

„Chceme jej uhrát. Nyní jedeme do Třebelovic, které sestupují, dáme šanci hráčům, kteří toho příliš nenahráli, ale určitě tam pojedeme vyhrát,“ dodal.

Vizualizace podoby velko meziříčského náměstí - vítězný návrh Davida Mikuláška a jeho spolupracovníků.
Zastupitelé ve Velkém Meziříčí zamítli návrh na přestavbu centra města

Hodně nečekaný výsledek se zrodil při očekávaném derby ve Velké Bíteši. Tamní rezerva hostila o záchranu bojující Křoví a čekalo se, že potvrdí roli favorita. Jenže když už po první půli svítil na světelné tabuli průběžný stav 0:5!, bylo jasné, že body z toho pro domácí nebudou.

„Co k tomu říci, poslední zápas doma, přišlo hodně diváků, navíc se kapitán Hemala loučil s kariérou. A my dostaneme za poločas pět branek. Většina z nich přitom padla po našich zaváháních v obraně. Křoví však bylo nesmírně produktivní, na ty góly jim stačilo snad sedm střel na branku,“ všiml si kouč Bíteše Libor Švanda.

Ten si také dobře uvědomoval, že konečná prohra 1:5 zavdá důvod k mnoha fámám a spekulacím. „Spekulace budou probíhat vždy, to už nám předhazovali i na podzim, když jsme prohráli v Křoví. Za nedělním výsledkem však nic neférového není, prostě jsme to na hřišti nezvládli,“ doplnil zklamaný Švanda.

DESÍTKA POD PŘEBOREM
BOREC KOLA: Martin Kalina (Křoví). Na tom, že o záchranu bojující Křoví zvládlo derby ve Velké Bíteši poměrem 5:1, měl lví podíl hattrick šikovného záložníka.
SMOLAŘ KOLA: Petr Follprecht (Vrchovina B). Původním povoláním útočník zaskakuje v případě nouze v brance béčka Vrchoviny. V souboji s rezervou Třebíče však „zavinil“ pokutový kop ve prospěch hostujícího celku. Třebíč z něj vyrovnala na 1:1 a nakonec si odvezla všechny tři body.
UDÁLOST KOLA: Výbuch Štěpánova. Prohra na půdě vedoucí Náměšti se čekala, ale debakl 1:10 zavání ostudou.