1. JISKRA MĚŘÍN – 32 bodů, skóre 31:9

Zřejmě ani v nejbujnějších snech v Měříně nepočítali s tím, že po polovině soutěže budou na čele tabulky, navíc s luxusním devítibodovým náskokem před zbytkem pelotonu.

„Nemám k tomu vlastně co dodat. To, že budeme první, už bylo nějakou dobu jasné, ale že s takovým náskokem… Klíčový byl vynikající přístup všech hráčů, ale také příchod obránce Netolického, který s Polákem vytvořili bezchybnou stoperskou dvojici,“ pochvaloval si trenér aktuálního lídra východní skupiny I. B třídy Karel Kružík.

To, že nemluví do větru, dosvědčuje také pohled do podzimních statistik. Vždyť jeho ovečky ve třinácti kolech inkasovali pouhých devět branek, první inkasovaný gól zaznamenali až teprve v šestém kole.

„Z tohoto pohledu vidím směrem pro jarní odvety jako klíčové to, aby se nám podařilo udržet pohromadě obrannou čtyřku. Ta vydržela celý podzim prakticky beze změn, na našich výsledcích se to okamžitě pozitivně projevilo,“ potvrzuje hrající kormidelník měřínské Jiskry, který si velice dobře uvědomuje, jaký bič si na sebe se svými svěřenci upletli.

„O postup do I. A třídy bychom se na jaře chtěli stoprocentně poprat. Vzhledem k tomu, jak se pro nás sezona vyvíjí, se nebudeme za nic schovávat, to by byl alibismus. Určitě ale nemáme v plánu posilování kádru, spíše se chceme zaměřit na to, abychom ten podzimní úspěšný udrželi v té podobě, v jaké je. O některé hráče je totiž docela velký zájem,“ lehce si povzdychl Karel Kružík.

4. POČÍTKY – 22 bodů, skóre 35:35

Jestli některý tým fanoušky na podzim vyloženě bavil, pak to byl stoprocentně nováček z Počítek. Již tak kvalitní kádr se v létě ještě posílil a v první polovině sezony předváděl solidní střelecké dostihy.

„Podzim hodnotíme jako velmi úspěšný, protože naším prvotním cílem byla záchrana. Sezona se pro nás na jejím počátku vyvíjela velmi dobře a je pravdou, že těch bodů mohlo být asi i více. Celkově ale byly výsledky i tak nad očekávání,“ těšilo trenéra SK Transformátor Františka Šustra, který ocenil úroveň nejnižší krajské soutěže.

„Před startem jsme vůbec nevěděli, jak budou jednotlivé týmy hrát, byla to pro nás velká neznámá. Nyní mohu říci, že se tu opravdu hraje fotbal, není to žádná nakopávaná. Úroveň je v I. B třídě rozhodně vyšší než v okresním přeboru, to bylo příjemné zjištění. Po našich dobrých počátečních výsledcích si však na nás už soupeři přece jen dávali větší pozor.“
Právě taktická (ne)vyzrálost byla tím, na co vítěz loňského ročníku okresního přeboru Žďárska v první polovině soutěže nejvíce doplácel. To se projevilo především v závěru podzimu, vždyť v posledních třech kolech Počítky nebodovaly, navíc při skóre 3:14!

„Na jaře se musíme naučit trošku taktizovat, na což jsme na podzim občas dopláceli. My jsme totiž chtěli na soupeře vlétnout a ukázat, že fotbal hrát umíme. Jenže někteří naši soupeři zalezli na vlastní velké vápno a z brejků nám pak dávali góly, byli na nás prostě dobře připravení. Na jaře určitě chceme hrát co nejvýše, klidně i na postupovém místě. Neříkám, že bychom postupovat museli, ale rádi si o to zahrajeme,“ prohlásil František Šustr.

8. VELKÁ BÍTEŠ B – 17 bodů, skóre 31:21

Rezerva Velké Bíteše na podzim rozhodně nezklamala, přesto se od ní čekalo více než sedmnáct bodů a osmé místo v podzimní tabulce.

„Spokojení nejsme, chtěli jsme se pohybovat na špičce tabulky, ale bohužel naše výkony i výsledky byly jako na houpačce. Jeden týden jako jediní v soutěži zdoláme Měřín, navíc na jeho půdě, jenže za týden nato jsme doma rádi za bod s týmem ze spodku tabulky. V tomto duchu se v podstatě nesl celý podzim,“ postýskl si předseda klubu ve Velké Bíteši Jiří Jelínek.

Na začátku sezony se přitom, díky letnímu posílení divizního áčka, o rezervním mužstvu Bíteše spekulovalo jako o jednom z možných adeptů postupu. Na druhé postupové místo nyní ztrácí nikoliv nedostižných šest bodů.

„Na jaře určitě budeme chtít hrát nahoře, ale primárním cílem bude zlepšení fotbalového projevu i atmosféry v mančaftu. Přál bych si, aby naše výkony byly mnohem stabilnější, což na podzim, zřejmě kvůli množství letních změn, nefungovalo,“ doplnil ještě Jiří Jelínek.