U všech podstatných okamžiků byl žďárský útočník Lukáš Filippi. Ten nejprve neproměnil pokutový kop, aby o chvíli později jediným gólem utkání rozhodl.

„Měli jsme dobrý vstup do zápasu, ale po dvaceti minutách jsme přestali hrát, nevím proč. Proti druhému týmu tabulky to jsou ale cenné tři body, díky nimž unikáme spodku tabulky,“ pochvaloval si trenér Žďáru Vítězslav Machatka.
Ten byl spokojený především s kvalitní defenzivou svého týmu. „V obraně nám výrazně pomohl návrat Zdeňka Peňáze, prakticky jsme hosty nepustili do gólové šance. Nyní máme ještě k dobru odložený zápas v Rantířově, musíme se na něj dobře připravit,“ dodal Machatka.

Ptáci se probouzejí postupně.
Ornitologové se v sobotu brzy ráno vydají za ptačím zpěvem

V nejnižší krajské soutěži neuspělo Křoví, které v Rapoticích prohrálo tenisovým výsledkem 1:6. Nedařilo se ani Moravci, který po minulé prohře v derby v Radešínské Svratce neuspěl ani ve Velkém Beranově. Nesmírně důležité tři body získali fotbalisté Měřína. Ti dosud čekali na první jarní výhru a dočkali se až o víkendu doma proti Kněžicím.

„Chtěli jsme na ně vlétnout, což se podařilo, už po půlminutě jsme šli do vedení. Hráli jsme i dál hodně vysoko, což na Kněžice, které pouze nakopávaly, platilo. Navíc se hráči soupeře začali hádat,“ všiml si kouč Měřína Karel Kružík.
Po vítězství nad posledním celkem tabulky byla z hlasu hrajícího kormidelníka Jiskry cítit velká úleva. „Z mé strany rozhodně, ale na mladších hráčích to znát nebylo,“ usmíval se Kružík, podle něhož pomohl i návrat kapitána Martina Koldy do základní sestavy.

„Na postu stopera tomu hodně pomohl. Ale Kněžice přijely velmi odevzdané, o to byla naše úloha snazší. Výhru jsme potřebovali jako sůl, do Křoví, kde nás nyní čeká další důležitý zápas, pojedeme mnohem klidnější,“ oddechl si Karel Kružík.

O velké překvapení se postaral nováček z Nedvědice, když ukořistil všechny tři body na hřišti vedoucích Dukovan po výhře 1:0. Povinné tři body získali fotbalisté Štěpánova výhrou 2:1 nad béčkem Velké Bíteše.
„Zasloužili jsme si vyhrát. Po minulém týdnu, kdy jsme smolně prohráli v Křoví, jsme získali důležité tři body, které nám už dávají takřka stoprocentní jistotu záchrany. Do derby v Nedvědici, které nás čeká tuto neděli, tak už můžeme jít v klidu,“ těšilo lodivoda Železářů Ivo Jílka.

Divokou remízou 3:3 skončil domácí zápas Radešínské Svratky proti Třebelovicím. To přitom domácí dokázali srovnat z 1:3 na 3:3 když měli o jednoho muže v poli méně. „Remíza je asi spravedlivá, mrzí mě, že jsme doma ztratili body. Rozhodlo naše neproměňování šancí v první půli. Třebelovice mě ale překvapily svojí hrou, musím je pochválit, bod si zasloužily. Po vyloučení Šacla jsme byli paradoxně lepší,“ řekl asistent trenéra Radešínské Svratky Josef Novák.

Zelená hora ve Žďáře nad Sázavou je od vysvěcení kostela svatého Jana Nepomuckého v roce 1722 jedním z nejslavnějších a nejnavštěvovanějších poutních míst. Ve dvacátém století se do zámku sjížděli kramáři a komedianti, stánkaři stavěli na Zelené hoře své
Žďárská pouť si stále zachovává svůj duchovní rozměr