V 19. kole východní skupiny I. A třídy svůj zápas neodehrála juniorka Vrchoviny. Hřiště v Novém Městě na Moravě nebylo po deštích v regulérním stavu, zápas s Novými Syrovicemi proto svěřenci kouče Karla Havlíka odehrají v náhradním termínu. Potěšilo béčko Žďáru, když přivezlo plný počet bodů z Třeště.

Smolný zápas sehráli fotbalisté Herálce. Proti Šebkovicím doma určitě nebyli horším týmem, ale doplatili na svoji (ne)produktivitu.

„Herně to byl v první půli vyrovnaný zápas, jenže hosté své šance proměnili, naopak my ne. Po pauze jsme měli více ze hry, určitě nás Šebkovice nepřehrály, ale z brejku daly třetí gól. Na našem výkonu se určitě negativně podepsal těžký a podmáčený terén,“ hodnotil porážku 1:3 lodivod Herálce Miroslav Kučka.

Výsledkově se jeho ovečkám na jaře příliš nedaří, z pěti zápasů Herálec pouze jednou naplno bodoval. „Chybí nám Hamák, což je stálá opora na kraji zálohy, jeho absence je citelně znát. Myslím si ale, že nehrajeme špatný fotbal, s naší hrou jsem docela spokojený, bohužel děláme zbytečné chyby, zřejmě z přemíry snahy. Spokojeni být nemůžeme, ale na druhou stranu nehrajeme pod žádným stresem. Mrzí mě ztráty před domácím publikem, protože jsme se chtěli divákům ukázat, ale někdy to holt nevyjde,“ nevěší hlavu kouč Herálce.

V 19. kole východní skupiny I. B třídy zažili zřejmě největší radost fotbalisté Křoví. Poslední celek tabulky totiž doma v malém okresním derby zdolal Štěpánov 2:1 a z bodového zisku se radoval poprvé od 22. října minulého roku, kdy doma zdolal béčko Velké Bíteše.

„Podle mého jsme byli po celý zápas lepším týmem a vyhráli jsme naprosto zaslouženě. Bylo to o prvním gólu, po něm jsme už zápas dovedli do vítězného konce, navíc hosté hráli pouze v deseti,“ komentoval sobotní výhru asistent trenéra Křoví Lukáš Midrla.

Křoví mělo v úvodu jara nesmírně těžký los, když se utkalo prakticky s kompletní první pětkou soutěže. Naštěstí pro celek z jihomoravského pomezí ani další sestupoví adepti nebodovali, takže bodové rozestupy zůstaly minimální.

„Je to úleva, ale spadla z nás pouze část balvanu. Teprve nyní nás čekají důležité zápasy, především v Rapoticích a doma s Měřínem. Díky výhře nad Štěpánovem jsme dostali ostatní konkurenty pod tlak a bodově jsme se na ně dotáhli. Je ovšem otázkou, kolik týmů z Vysočiny spadne z divize. Může se tak klidně stát, že z naší skupiny půjdou dolů klidně i čtyři mužstva. Musíme doma porazit Měřín i Kněžice a neprohrát v Třebelovicích. Podle mě by na záchranu mohlo stačit 25 bodů, teď jich máme patnáct, takže ještě minimálně deset jich musíme v sedmi kolech získat,“ dodal Midrla.

Jasným tahákem uplynulého kola však bylo jednoznačně třaskavé derby mezi Radešínskou Svratkou a hostujícím Moravcem. Ten potřeboval další tři body k tomu, aby mohl dál nahánět vedoucí dvojici. Jenže to se mu nepovedlo a po prohře 1:2 se vidina případného postupového boje vzdaluje.

„Přišlo mi, že jsme do toho dali větší srdíčko i odhodlání. Na šance to bylo vyrovnané utkání, herně byl v první půli lepší Moravec, ve druhém poločase pro změnu my. Výhra je o to cennější, že jsme museli otáčet nepříznivé skóre,“ zářil po utkání spokojeností trenér Radešínky Pavel Kříž.

Ten si také všiml, že se na výkonu třetího týmu tabulky podepsaly zdravotní problémy kádru. Ostatně to již v týdnu před derby avizoval také trenér Moravce Lukáš Broža

„Myslím si, že mají trochu problémy se sestavou. Klíčovým okamžikem bylo asi zranění jejich stopera Toufara, který řídil celou defenzivu. Po jeho vynuceném střídání byli vzadu hodně nejistí a vyráběli chyby, což zápas rozhodlo. Penaltě, která chvíli před koncem určila konečný výsledek, totiž předcházela minela hostující obrany, Pekárek toho využil a obránce Moravce už jej pouze fauloval. Ale pocity jsou perfektní, doma chceme vyhrávat,“ uzavřel Kříž.

Prohra Moravce nejvíce potěšila první Dukovany a druhou Náměšť. Ta si svůj zápas v Nedvědici kvůli neregulérními terénu musela odložit. Lídr tabulky se představil ve Velké Bíteši, proti několika hráči z lavičky divizního áčka prošpikované základní sestavě tamní rezervy. To však Dukovanům vůbec nevadilo a po perfektním taktickém výkonu si odvezly všechny tři body za výhru 1:0.

„Dukovany se představily ve výborném světle. Hrály velmi dobře, ukázaly, že jsou zkušeným mančaftem, možná ještě silnějším než na podzim, a potvrdily, že jsou právem na čele tabulky. Trpělivou hrou si počkaly na jedinou šanci, kterou proměnily a rozhodly zápas ve svůj prospěch,“ musel po zápase přiznat kouč Velké Bíteše Libor Švanda.