Gigantovi ze Sevilly, který hrál ještě na jaře čtvrtfinále Ligy mistrů se bodří Hanáci vyrovnali, leč po brance z 84. minuty prohráli 0:1.

Jan Štěrba
Štěrba ze Sigmy před největším duelem kariéry: Čekáme jiný zápas než doma

První šance už v 10. minutě

Poprvé tribuny zahučely vzrušením v 10. minutě. Po šťastném odrazu se dostal za obranu Nešpor a pálil těsně vedle zadní tyče, kde ještě na míč nedosáhl klouzající Plšek. V 31. minutě už se málem slavil gól. Falta chytře rozehrál roh přízemní přihrávkou na Plška, ten pálil bez přípravy a rozvlnil síť. Bohužel jen boční.

A za chvíli už hrozili Hanáci znovu. Houska se po další Faltově nabídce se štěstím prosmýkl do vápna. Zvolil technické zakončení, po němž míč pohladil síť tentokrát z horní strany. Když o minutku později Zahradníčkovi nevyšel dobře krok a po přihrávce Housky zakončil v těžké pozici jen slabě, začala se vkrádat myšlenka, jestli už si Sigma své šance nevyplýtvala.

I Sevilla v těch chvílích zapnula a přitlačila Sigmu na její polovinu. Sarabiovu střelu však Buchta vyboxoval a další nebezpečné situace dopadly bez zakončení.

Zápas mezi Slavií Praha a Dynamem Kyjev skončil pro slávisty prohrou 0:2
Marná snaha: UEFA okamžitě zamítla protest Slavie

Po přestávce Hanáci nic neslevili z náročného způsobu hry a gól visel ve vzduchu. Faltovu přízemní bombu vytlačil na roh Vaclík a za chvíli po dalším centru vynikajícího Falty sebral na poslední chvíli gól Nešporovi blokující obránce.

Sigma jela na krev

Kouč Sevilly Machín začal střídat. Na hřiště přišel hvězdný útočník André Silva, který dal v lize hattrick Vallecanu, i španělský mistr světa a Evropy Jesús Navas. Chvíli předtím měl největší šanci Sigmy v zápase Jakub Plšek. Po střele Housky znovu číhal na zadní tyči. Ve skluzu tentokrát na rozdíl od první půle na míč dosáhl, jenže ho nasměroval vedle brány.

Sigma makala na krev. V poslední čtvrthodině jí ale proti soupeři z absolutní evropské špičky přece jen začaly docházet síly. Tvrdou třelu Gonalonse musel vyrážet Buchta na roh a v 82. minutě čelil největší hrozbě. Po pasu za obranu šel na něj sám Muriel. Za ním se ale zjevil všudybyl Sladký a na poslední chvíli šanci překazil.

Zápas mezi Slavií Praha a Dynamem Kyjev skončil pro slávisty prohrou.
Fotbalová poprava v Kyjevě. Slavia se do Ligy mistrů nepodívá, prohrála 0:2

Zápas v neuvěřitelné atmosféře gradoval. Po Houskově centru chyběly centimetry Plškovi. A z protiútoku přišel trest za všechny zmařené šance. André Silva v ideální moment prostrčil míč Sarabiovi a ten bodlem prostřelil Buchtu – 0:1.

Smutní Hanáci popadali na zem, ale publikum se zachovalo fantasticky. Ocenilo jejich snahu a potleskem je vrátilo zpátky na nohy. Ve zbytku duele se modří ještě pokusili vymačkat ze sebe zbytky sil, šanci k vyrovnání si však už nevypracovali.

I tak je stadion za heroický výkon odměnil aplausem ve stoje. Oprávněně. Svátek fotbalu se na Hané vydařil.

SK Sigma Olomouc – Sevilla FC 0:1 (0:0)

Branky: 84. Sarabia.
Rozhodčí: Madden – Connor, Potter (vš. Skotsko). ŽK: Sladký – Arana, Banega, Muriel, Sarabia. Diváci: 11 709.
Sigma: Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek – Kalvach – Zahradníček (86. Hála), Houska, Plšek (84. Dvořák), Falta – Nešpor (77. Texl). Trenér: Václav Jílek.
Sevilla: Vaclík – Berrocal, Amadou (71. Sergi Gómez), Gnagnon – Vidal (70. Navas), Banega, Gonalons, Arana – Sarabia, Muriel, Nolito (65. André Silva). Trenér: Pablo Machín.

Ilustrační foto
Velkokluby tlačí na UEFA, chtějí v Lize mistrů videorozhodčího