Speřice svůj postoj avizovaly dopředu, ovšem během posledního víkendu si vzaly čas na rozmyšlenou, stejně jako Žďár B. V úterý pak oba kluby informovaly svaz, že do krajského přeboru nechtějí. „Aniž bych se chtěl kohokoliv dotknout, je potřeba vidět, že náš tým není nejmladší. V tomto složení si nás neumím v krajském přeboru představit," prohlásil už před časem speřický trenér Pavel Žatečka.

Ve Žďáře se obávali nedostatku hráčů. „Naše áčko spadlo z MSFL a někteří hráči končí," vysvětlil kouč Žďáru B Pavel Kubiš.

Rozhodující regulace poplatků

I přes druhé místo v Herálci věděli, že jim bude krajský přebor nabídnut kvůli odstoupení Náměště. Jediné, na co klub čekal, byla regulace poplatků spojená s postupy mimo pořadí a chybějící mládeží. Svaz totiž v minulých letech v takovém případě účtoval za každý z těchto úkonů třicet tisíc korun. V pondělí ovšem výkonný výbor postupový poplatek zrušil a kompenzaci za chybějící mládežnický tým snížil na deset tisíc. „Přiznám se, že pokud by svaz tyto změny neudělal, na 99 procent bychom práva postupu do krajského přeboru nevyužili. Nemáme dorost, proto by nás postup stál dohromady 60 tisíc. A to je hodně peněz," říká trenér Herálce Jiří Skála.

Po svazových úpravách tak Herálec složí na jeho konto „pouze" 10 tisíc a premiérově okusí chlebíček elitní krajské soutěže. „Za této situace si neumím představit, že bychom toho nevyužili. Postupu jsme podřídili letní posílení kádru a celou sezonu jsme o něj také bojovali. Všichni se už nyní moc těšíme, protože takhle vysoko ještě fotbal v Herálci nikdy nebyl," těší se už s předstihem podle slov Jiřího Skály v Herálci.

Ve skupině A druhá Třešť také váhala. „Nakonec jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Většina hráčů byla pro, což nám tlumočil stávající kapitán Jiří Gregor na úterní schůzi. Taková šance už nemusí nastat, krajský přebor se v Třešti ještě nehrál, tak to prostě zkusíme a postoupíme," říká místopředseda Slavoje Karel Kříž.

Třetí volné místo měla zaplnit Nová Ves, která jako jediná z nováčků soutěž v minulosti hrávala. Překvapivě ale přebor odmítla.

Hráči Nové Vsi řekli ne

„Ještě před zasedáním klubového výboru měli sezení hráči. A ti se prakticky jednohlasně vyslovili proti možnosti postupu s tím, že chtějí dále hrát I. A třídu. Vedení oddílu jejich rozhodnutí respektovalo, a právo postupu jsme proto odmítli," sdělil asistent trenéra Nové Vsi Josef Starý.

Jeho i kouče Jana Nečase rozhodnutí hráčů hodně překvapilo. Ale rozhodně nešlo o příjemné překvapení. „To, jak se hráči rozhodli, nás trenéry, ale i vedení docela zklamalo. Přece jenom jsme si mysleli, že budou mít vyšší cíle. Přitom by nás samotný postup nic nestál. Přijde mi, že jsou až příliš uspokojeni v I. A třídě. Na ni bez větších problémů fotbalově stačí a nechtějí ze sebe vydat více snahy, což by krajský přebor určitě vyžadoval. Myslím si, že je to velká škoda, nevyužít šance, která se nám za těchto podmínek naskytla," nešetřil kritikou do vlastních řad Josef Starý.

Loucký postup bez oslav

Šanci tak dostanou Luka, která o krajský přebor hodně stála a prakticky od začátku sondují nejistou situaci. „My se tomu nebráníme. Máme zázemí, hřiště, kluci hrají dobře, tak proč to nezkusit. Půjdeme do toho beze strachu a těšíme se na to. Jen mě mrzí to, že nebylo jasno už v neděli a nemohlo se to oslavit hned po utkání. Přece ty kluby už musí vědět, jestli chtějí jít výš nebo ne. To je na tom smutné," komentuje předseda SK Buwol Metal Petr Bulíček.

Peripetie se zaplněním krajského přeboru se rozhodně netýkaly jen Vysočiny. Problém zaplnit soutěž měli například ve Zlínském kraji. V tamním přeboru se totiž vedle do divize postupujících Velkých Karlovic se rozhodly dát soutěži sbohem Spytihněv a Kateřinice. „Protože z divize nikdo nesestoupil a z prvních míst přijal postup jen Vsetín, nabídli jsme možnost zahrát si přebor mimo pořadí dalším týmům do 4. místa. Na to však reflektovala jen Kelč," popsal peripetie šéf zlínského STK Stanislav Travenec.

Ten tak následně zrušil sestup poslední Chropyně a dál pokračoval v nabízení postupu níže postaveným celkům I. A třídy. „Nakonec až osmý Baťov projevil zájem zahrát si nejvyšší krajskou soutěž," kroutil hlavou.