„Jsem za něj rád, koneckonců s tím jsem do toho zápasu šel," usmíval se Berky po středečním utkání, které jeho nový tým vyhrál 2:0.

O motivaci měl postaráno. Z Havlíčkova Brodu totiž neodešel zrovna v dobrém, po neshodách s trenérem Richardem Zemanem hrál pouze za B-tým, kterému na jaře pomohl postoupit do krajského přeboru.

„Nepohodli jsme se, nelíbil se mi jeho přístup a nebyl jsem tam spokojený. Brod mi umožnil odejít, potřeboval jsem změnu, která se povedla," popisuje důvod překvapivého letního přesunu formou půlročního hostování.

S bývalými spoluhráči moc v kontaktu není, i proto k utkání nepřistupoval nijak zvlášť přemotivovaný. „Ze začátku tam trochu nervozita byla, ale pak rychle opadla. Bral jsem to, jako každý jiný zápas," tvrdí dvaadvacetiletý obránce, který si na jednu sezonu vyzkoušel juniorskou ligu v FC Vysočina a trénoval i také s prvním týmem.

Ve Žďáře se ve stoperské dvojici sešel s Romanem Turkem, který měl po letním triumfu na mistrovství Evropy hráčů bez angažmá odejít do vyšší soutěže, což nakonec neklaplo. FC Žďas se tak může pyšnit jedním z nejkvalitnějších obranných tandemů v soutěži.

„Na jednu stranu mě samozřejmě mrzí, že mu angažmá ve vyšší soutěži neklaplo, ale na druhou jsem rád, že tu zůstal. V obraně nám to klape. Ve Ždírci jsme sice dostali tři góly, ale doma ještě neinkasovali," pochvaluje si Berky, zároveň však dodává: „Bodů jsme mohli mít víc, takže úplná spokojenost po těch šesti odehraných kolech určitě nepanuje."

To Havlíčkův Brod, který Žďár díky výhře přeskočil, je v horší situaci. Slovan je totiž třetí od konce a po letní hromadné obměně kádru to vypadá na hru o záchranu.

„Klukům bych samozřejmě přál, aby soutěž udrželi, ale musí začít dělat nějaké body už teď. Na jaře už by případnou ztrátu asi těžko doháněli," myslí si Berky, který neuvažuje o tom, že by se po vypršení hostování vrátil do mateřského klubu. „Pokud mi to Brod umožní, rád bych pokračoval ve Žďáře," uzavřel.