Systém farem a hostování amatérů končí na základě požadavků FIFA. Mladí a starší hráči budou moci přestupovat bez náhrad, pro ostatní bude jasně stanovené odstupné a tréninkové kompenzace.

Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky toto úterý schválil věcný záměr novelizovaného přestupního řádu. Zástupci profesionálního i amatérského fotbalu jej mohou do konce března připomínkovat. Případné připomínky ovšem nic nezmění na faktu, že řád 1. června začne platit.

Kromě některých úprav v profesionálních soutěžích zavádí především podstatné změny pro amatérské oddíly. Dle stávajícího řádu byl i k přestupu amatérů nutný souhlas mateřského klubu. FIFA však nařizuje, že jediným důvodem bránícím hráči v přestupu do nového klubu je profesionální smlouva mezi ním a mateřským klubem.

Dle nových regulí budou moci amatérští fotbalisté v určeném období přestupovat dle svého uvážení, aniž by k tomu potřebovali souhlas svého dosavadního klubu. Děti a fotbalisté nad 34 let mohou přestupovat zdarma, za ostatní musí nový klub uhradit tabulkové odstupné.

To však nemusí být v případě jednoho a toho samého hráče vždy stejné. Kupříkladu za amatérského hráče ve věku 19 až 23 let zaplatí podle tabulky ligový klub 140 tisíc korun. Pokud by ovšem tento hráč odešel do celku krajského přeboru, ten za něj zaplatí „pouhých" 35 tisíc. Kompletní znění řádu, včetně návrhů tabulkového odstupného, je na oficiálním webu FAČR.

Současně se také ruší institut hostování amatérských hráčů. FAČR však ve věcném záměru zmiňuje, že se nebrání trojstranné dohodě mezi kluby a hráčem, která by umožňovala jeho návrat do původního klubu po určené době.

Zároveň končí systém farem, který v českém fotbalu existoval od roku 2011. Hráč může opět hrát pouze za jeden klub, ve kterém je registrovaný. V rámci jednoho klubu však samozřejmě může hrát za více mužstev, například vedle áčka i za rezervní mužstvo.