„Jednoznačným cílem je pokusit se zachránit. V zimě jsme pro to udělali maximum. Změnili jsme realizační tým, podařilo se nám přivést trenéra Svědíka, o kterého jsme velmi stáli. Zároveň jsme okysličili mužstvo, které jsme postavili tak, aby tu byli hráči se srdcem a vůlí hrát za Jihlavu a udělat vše pro klub a zároveň pro svoji kariéru,“ řekl ředitel FC Vysočina Jan Staněk.

Ilustrační foto.
V jihlavské noclehárně pro bezdomovce bývá často plno

Klub s ohledem na svou pozici v lize nicméně musí kalkulovat s tím, že se hra o záchranu nemusí povést. „Reálně s tou variantou pochopitelně musíme počítat. Na druhou stranu můžu zodpovědně říct, že všichni jsme bojovníci a budeme usilovat o to, aby tu liga zůstala. V Česku je rozdíl mezi první a druhou nejvyšší soutěží takový, že určitě nikdo z nás nechce sestoupit,“ podotkl Staněk.

K záchraně má pomoci nový trenér Svědík. Někdejší kouč Baníku Ostrava a Mladé Boleslavi nahradil v zimní přestávce Ivana Kopeckého a mužstvu se během přípravného drilu snažil vtisknout novou tvář.

„Je hodně nových věcí, na kterých jsme pracovali a chvíli bude trvat, než si všechno sedne. Ne všechno se dá stihnout v přípravném období,“ podotkl Svědík.
K novému stylu práce se vyjádřil i kapitán FC Vysočina Lukáš Vaculík. „Příprava byla novější a motivující, nejednalo se monotónní prvky. Vše samozřejmě bylo náročné, ale věřím, že nám to pomůže,“ řekl čtyřiatřicetiletý matador.

V kabině už nejsou jeho dva zástupci v roli kapitána. Brankář Jan Hanuš přestoupil do Jablonce a stoper Jiří Krejčí bude oblékat dres Slovácka. „Věřím, že nás to nepoznamená. Zkušenějších hráčů je tady víc, třeba v čele s Petrem Tlustým. V lize něco odehraného máme,“ poznamenal.

Nový seriál Naše školka připomíná dětem i jejich rodičům čas strávený v mateřince. Fotky tříd vycházejí v tištěném i webovém vydání Deníku.
Školky mají svá tabla! Představíme děti z MŠ v Cejli

Odchodů zmiňovaných opor vedení klubu prý zpětně nelituje. „S odstupem času to bylo nejlepší možné řešení. I tito hráči měli svůj podíl na současném umístění a jejich psychika byla poznamenaná obavami o svou hráčskou budoucnost. Zároveň nezastávám názor, že o záchranu by se mělo hrát s většinou zkušených. Větším přínosem jsou dle mého názoru ti, kteří mají chuť se prosadit, což může být naše síla,“ řekl ředitel Staněk.

Rušno je okolo útočníka Davise Ikauniekse. Lotyšský reprezentant a nejlepší střelec týmu je v hledáčku několika klubů. Vysočina dokonce už odmítla konkrétní nabídku Jablonce. „Byl bych rád, kdyby ještě zůstal neprodejný. Jde sice o hráče, který už přerostl tento klub, ale na 99 a půl procenta by tu měl na jaře zůstat,“ ujistil ředitel.

Ten nevyloučil ani možné příchody na poslední chvíli. Jedním z nich byl včera krajní univerzál Libor Holík ze Zlína.  Trenéři v Jihlavě po letech museli určovat například novou brankářskou jedničku. Tou se stal dosavadní Hanušův náhradník Matej Rakovan, který tak dostal přednost před jabloneckým Romanem Valešem.

„Rozhodli jsme se tak na základě přípravy a po dohodě s trenérem brankářů,“ konstatoval kouč Svědík. Z nových tváří budí pochopitelně největší pozornost německý obránce Till Schumacher z Borussie Dortmund.

„S ohledem na to, odkud přišel, má výborné návyky i charakterové vlastnosti. Na druhou stranu je mu teprve dvacet let, mohou tam být výkonnostní výkyvy a musí si zvyknout na nové prostředí. V bundesligovém týmu měl přece jenom jiné spoluhráče než tady,“ dodal Svědík.

Ilustrační foto.
Mobilní oplocení se osvědčilo

Vysočina začne svou pouť v boji o záchranu s těmi nejtěžšími možnými protivníky. Nejprve tuto sobotu od 16.30 hostí úřadujícího mistra - pražskou Slavii a následující kolo cestuje na půdu suverénního lídra z Plzně.

„Jako nevýhodu bych to neviděl. Je začátek jara, týmy jsou nerozehrané. Slavia vyměnila trenéra, zvyká si na nový styl hry. Plzeň bude mít za sebou náročný pohárový zápas. Favorit v těchto duelech je nicméně samozřejmě jasný,“ dodal kouč.