Ještě vloni účastník I. A třídy totiž na 99 procent míří do okresního přeboru. „Na začátku sezony jsem hráče před podobným scénářem varoval, bohužel marně," říká s hořkostí v hlase předseda oddílu v Bohdalově Alois Matějíček.

Na začátku tohoto tisíciletí začal málo vídaný progres kopané v Bohdalově. Klub z městečka poblíž Žďáru nad Sázavou pod vedením trenéra a současného předsedy Aloise Matějíčka vystoupal během pár sezon ze IV. třídy až do druhé nejvyšší krajské soutěže. Teď to však vypadá na opačnou cestu. „Je to logický důsledek toho, jakým směrem jsme se před dvěma lety vydali. Pod tlakem zvenčí, který tu byl několik let vytvářen, se upustilo od úspěšné strategie doplňování kádru posilami odjinud. Poslední dva ročníky hrajeme pouze s vlastními hráči a takový je výsledek," vysvětluje předseda klubu.

Ten opakovaně kritizoval špatný přístup většiny kádru. Bezvýsledně. Navíc pokud z okresního přeboru postoupí nedaleký Radostín nad Oslavou, může přijít i odchod některých hráčů právě tam. „Ale to se ještě uvidí. Počítáme s tím, že příští rok budeme působit v okresním přeboru. Na nějaký rychlý návrat do I. B třídy to nevidím, spíše se vydáme cestou Rozsoch. Ty zažily podobný, byť ne tak strmý sešup jako my," dodal Alois Matějíček.

Případný zázrak, jemuž by se za současné situace záchrana Bohdalova rovnala, by udělal velkou radost v Rožné nebo Ujčově. Tyto mančafty totiž s jistotou obsadí poslední dvě místa v okresním přeboru. Pokud spadne Bohdalov, sestoupí do III. třídy oba. V opačném případě půjde dolů pouze poslední celek. V lepším postavení je Rožná, která má sice o zápas více, ale čtyři body k dobru. V obou klubech jsou však už smířeni se sestupem.

„Už před rokem jsme se zachraňovali na poslední chvíli. Letos to nevyjde, ale tak trochu jsme s tím počítali. Omladili jsme kádr a jeho kvalita prostě na okresní přebor nestačí. Proto ani nepředpokládám, že bychom snad mohli aspirovat na nějaký rychlý návrat do přeboru," konstatoval Libor Čepička, funkcionář fotbalového oddílu v Ujčově.

Mnohem větší zklamání panuje v mužstvu nováčka z Rožné. Ta se do přeboru vrátila po určité přestávce a hodně sázela na výhodu domácího hřiště extrémně malých rozměrů. Paradoxně se však nováčkovi více dařilo na půdě soupeřů.

„Nevím, čím to bylo způsobeno. O to větší motivaci ale máme pro co nejrychlejší návrat zpět. Tři končící starší hráče nahradí čtyři nadějní dorostenci. Citelnou ztrátou však bude odchod nejlepšího střelce Jaroslava Štěrby, který to jde zkusit do divizní Bystřice," sdělil předseda klubu David Hanus.

Také v nižších okresních soutěžích je většina otazníků vyřešena. Z obou skupin IV. třídy shodně suverénním způsobem postupují Dolní Heřmanice a béčko Radešínské Svratky. Do okresního přeboru se ze III. třídy po roce vrací Počítky. Druhý postupující vzejde z dua Věchnov Bohdalec.

Do „pralesní ligy" naopak putuje jasně poslední Jabloňov. Toho v případě pádu Bohdalova doprovodí ještě jeden mančaft.