Přestávka mezi podzimní a jarní částí sezony klepe na dveře a fotbalové kluby řeší, zda v době koronaviru vyrazit na soustředění do ciziny.

Tahle otázka byla vlastně na stole už minulou zimu. Spousta týmů zůstala doma a v celé Evropě se v lednu odehrál jediný turnaj. Šlo právě o Tipsport Malta Cup. Pořadatelé si pak oddechli. Vše dopadlo dobře - týmy se vrátily domů bez jediného pozitivního případu.

I proto tradice pokračuje. Čtvrtý ročník bude v mnohém nový.

"Doba nás zoceluje, jsme připraveni mnohem lépe," prohlásil za Tipsport šéf marketingového a sponzoringového oddělení Lubomír Ježek.

Fotbalová příprava českých klubů na Maltě.
Zimní příprava v exotice? Fotbalisté si pochvalují teplo a trávu

Největší změnou je odklon od Česka. Olomouc bude jediným českým zástupcem, na Maltu dále přijedou Trnava (kupříkladu se slavným obráncem Martinem Škrtelem), Tirol (obhájce vítězství z minulého ročníku) a Aalborg (ambiciózní dánský celek).

"Turnaj se posunul na mezinárodní úroveň, začaly si ho všímat i špičkové kluby z dalších evropských zemí," podotkl Helmut Amhof z agentury MFA SportsPlus, která zastupuje místní fotbalovou asociaci.

Novinky? Každý tým absolvuje zápasy proti všem ostatním soupeřům. Trenéry potěší, že tréninková hřiště prošla rekonstrukcí. 

Diana Langes-Swarovski, ředitelka klubu WSG Tirol
Zázračná blondýna ve fotbale. Klub z Alp přišel o svůj klenot, a to doslova

Mimochodem, právě úroveň na Maltě (plus vybavenost hotelů) prověří speciální pozorovatel. Doslova zvěd. Vyšle ho tam Sparta, která si pohrává s myšlenkou využít nabídky Tipsportu, generálního partnera. Soustředění je totiž pro kluby zdarma.

"Sparta má dlouhodobý kontrakt ve Španělsku, ale v jejím případě došlo k posunu. Věříme, že v dalším ročníku už ji budeme mít na Maltě," dodal Ježek s tím, že jednání probíhala i s Plzní. "Ale tam to bylo odloženo kvůli debatě o novém majiteli."

Turnaj se uskuteční v termínu 18. - 24. ledna. V předešlých letech jej kromě Tirolu ovládli fotbalisté Mladé Boleslavi a Brna.