O evropské úspěchy tenhle tým ani nezavadil. A tak málokterý fanoušek mimo Maltu tuší, že za 76 let existence získal čtyřiadvacet domácích titulů. V jedné sezoně dostal i pět trofejí. Tolik soutěží se tu hraje.

Fotbalista Emiliano Sala
Letadlo se rozpadá, napsal argentinský útočník Sala. Pátrání stále pokračuje

Nic z výše uvedeného by nestálo za pozornost. Nebýt arabského majitele. Slíbil, že tady investuje 250 milionů eur (tedy 6,4 miliardy korun).

„Hodláme z Valletty udělat klub evropského formátu. Chceme, aby se tu hrála Liga mistrů,“ řekl zástupce investorů z Abú Zabí. Jenže sen o rychlém vzestupu maltského celku je lehce přitažený za vlasy.

Stačí se podívat na osudy šejků, kteří koupili mnohem slavnější kluby (Manchester City či Paris Saint-Germain). Vytoužený triumf v Lize mistrů dosud nepřišel místo toho funkcionáři čelí vyšetřování kvůli financím.

A teď do toho zasaďte Maltu. Poloprofesionální soutěž, na niž v nejlepších případech chodí pět až šest tisíc diváků.

Leč ona Valletta, v jejímž kádru najdete reprezentanta Ománu nebo Dominikánské republiky, má asi vážně ambice.

Boltův strach z debaklu

Dokazuje to i smělý nápad z podzimu loňského roku. Pár týdnů po vstupu arabských majitelů do struktur klubu se objevila senzační zpráva: „Usaine Bolte, pojď k nám.“ Ideální načasování hvězdný atlet byl tehdy na zkoušce v Austrálii, ale nakonec si smlouvu nevybojoval. Během října mu přiletělo laso z Malty.

„Nejde tady o peníze. My bychom spolu mohli tvořit historii,“ líčil tehdy ředitel klubu Ghasston Slimen.

Fanoušci kvůli nabídce na Bolta už už hledali, čím že je klub z maltské metropole ještě zajímavý.

Češi měli jeden jediný příběh, starší ročníky by si dokonce mohly vybavit, že s Vallettou kdysi v šedesátých letech hrála Dukla a zvítězila 2:0 a 6:0.

Právě strach z debaklů asi rozhodl, že Bolt rychle Maltu odmítl. „Takových nabídek jsme dostali více. Tady byl jeden rozdíl. O zájmu jsme se dozvěděli přes média,“ uvedl manažer jamajského sportovce Ricky Simms.

Norman Darmanin Demajo.
Šéf maltského fotbalu: Musíme dovážet i písek

Bolt byl tehdy namlsaný. Na potkání totiž vykládal, že trénoval s Paulem Pogbou (opora Manchesteru United), a ten mu věří. „Řekl mi, že na to mám, jen musím makat,“ prozradila jamajská hvězda.

Malťany mohly hřát dvě věci: bývalý atlet dokonce nechtěl ani do Francie a Španělska (musel by se prý učit nový jazyk). Neupsal se ani v Mexiku, kde mohl působit po boku slavného Diega Maradony. Od té doby se po Boltovi slehla zem.

A Valletta? Získala pozornost. O to šlo především.

Další osud je i tak značně nejistý. Tým, který koučuje Srb Danilo Dončič, sice vede ligu, jenže cesta do Ligy mistrů bude trnitá.

Fotbalisté Zlína (žluté dresy) ve druhém zimním přípravném zápase přehráli slovenskou Nitru 5:0. Na snímku Josef Hnaníček.
Do Turecka radši beru playstation než kopačky, vtipkuje Hnaníček