Zkrátka není záhodno zopakování sezony minulé, jež byla zmrazena na začátku jarní části. Proto fotbalová asociace vydala antivirové desatero, proto se mění soutěžní řád. „Myslím, že jde o rozumná řešení,“ tvrdí Václav Andrejs, předseda královéhradeckého krajského svazu.

Příloha Fotbalový podzim 2020
Vesnický fotbal se vrací. Stáhněte si unikátní přílohu o týmech z vašeho okolí!

„Věřím v dohrání soutěží,“ doplňuje ho Pavel Brímus (na snímku), šéf krajského i okresního svazu na Zlínsku. A také muž nad jiné povolaný sedí totiž ve výkonném výboru asociace (FAČR), což je jakási fotbalová vláda, v níž zastupuje zájmy výkonnostní části klubového spektra.

Co bude čekat fanoušky a neprofesionální fotbalisty v nadcházejících týdnech o víkendech?

Fotbalové desatero - InfografikaZdroj: Deník

Prohlášení

Tím nejzásadnějším je nutnost mít podepsaná prohlášení o bezinfekčnosti covid-19 všech účastníků zápasu, kteří budou uvedeni v zápise. „Ta musí každá strana odevzdat rozhodčím nejpozději patnáct minut před utkáním. Jinak nebude připuštěna ke hře. Ostatní, tedy další pořadatelé a fanoušci, musí jen ctít obecná pravidla, nařízení vlády či hygieny,“ říká Brímus. „Testy na covid jako v lize nikdo z účastníků mít nemusí. Toto nařízení by naše amatérské kluby finančně neunesly,“ ujišťuje. „Stejně jako neřešíme limity fanoušků na utkání, těch v našich poměrech nikdy není více než tisíc,“ dodává.

Ani měřit teploty účastníků či jinak zjišťovat zdravotní stav příchozích na fotbale nikdo zatím nebude.

Hlavní trenér Luděk Klusáček.
Klokani stále hledají střelce

Když už ale dojde k nakažení fotbalistů či funkcionářů během podzimní sezony, dobrou zprávou je, že automaticky nepůjde do karantény celý tým. „To bychom asi soutěže nedohráli. Každopádně platí, že o této situaci je třeba bezodkladně informovat fotbalový svaz, respektive sekretariát FAČR, který na to vyčlenil speciální štáb, který komunikuje s hygienou a situaci řeší. Ten pak rozhodne co a jak,“ popisuje Brímus.

Odklady

Utkání tak budou odehrána i v případě, že tým postihne více nakažených a nebude na něj uvalena karanténa. Pokud bude mít výběr k dispozici sedm a více hráčů, bude muset nastoupit. „V opačném případě bude zápas kontumován. Jedinou „výhodou“ je, že v tomto případě nebude udělena pokuta,“ upřesňuje Brímus a dodává: „Pokud na nařízení hygieny přece jen dojde k odkladu zápasu, ten musí být odehrán do čtyř týdnů, u mládeže pak do šesti. Jasné ale také je, že v průběhu sezony, stejně jako tomu bylo naposledy v létě u první a druhé ligy, může dojít ke změně rozpisu soutěží. Stejně jako posunutí podzimní části i na termín po 8. listopadu, kdy je na programu poslední kolo první poloviny soutěže, či odložení na jaro.“