Zkušený čtyřiačtyřicetiletý borec, který od žáků až po muže prošel ligovým Zlínem, nastoupil do sobotního zápasu okresního přeboru Zlínska až po přestávce, přesto byl na trávníku k nepřehlédnutí, když od 66. do 79. minutě poslal čtyřikrát balon do sítě Sehradic a pečetil triumf mladcovské rezervy na konečných 8:0.

„Měl jsem zápasy, kdy jsem dal pět, šest nebo sedm gólů, ale toto byla rychlovka. První šanci jsem neproměnil, pak už to tam padalo jak na běžícím pásu,“ usmívá se bývalý profesionální fotbalista a nově také zastupitel Zlína za stranu Pirátů.

David Rojka, trenér Lutína
Trenér Lutína Rojka: Euforii držíme dál. Věřím, že se obhajoba podaří

Čím si to střelecké řádění vysvětlujete?
Hraji pořad svým specifickým stylem. Jsem starý, tlustý, pomalý, neběhám a nebojuji, ale dojdu si do vápna a tam hledám míč. V Sehradicích jsem dal dva góly do prázdné, jeden hlavou a poslední bodlem.

Vyjdou vás čtyři góly draho?
Jsem pokladník, a proto si uděluji půlitra hruškovice do ledničky. (úsměv)

Do zápasu jste přitom šel až ve druhém poločase. Proč jste nehrál od začátku?
Ve čtyřiačtyřiceti letech už nezvládám celé zápasy. V pátek jsem se na tréninku starých pánů Mladcové domluvil s koučem béčka, že tam půjdu na druhý poločas. Vedli jsme 4:0, tak jsem dostal důvěru.

Letos jste toho zatím moc nenahrál. Nemáte už tolik času, nebo vám zdraví neslouží?
Oboje. (smích) Je fakt, že za béčko jsem toho moc neodehrál, ale za áčko chodím pravidelně. Jsem tajný trumf našeho kouče Ludi Lošťáka.

Fotbal vás pořád baví?
Fotbal je moje vášeň, a když mohu, tak hraji. Minulý týden jsem byl v úterý v hale s kamarády, ve čtvrtek na tréninku s áčkem, v pátek se starými pány Mladcové, v sobotu v Sehradicích, v neděli na Mladcové s Hulínem. Bylo toho docela dost.

Vy jste si v minulosti zahrál také druhou ligu. Jak na angažmá ve Zlíně vzpomínáte?
Fastav Zlín je moje srdcová záležitost. Začal jsem ve Zlíně v šesti letech a v podstatě hraji dodnes za starou gardu ševců. Spoluhráčům zdůrazňuji, že mám čistokrevný původ. (úsměv) Hrál jsem v přípravce, za mladší i starší žáky, mladší i starší dorost, béčko mužů, áčko i starou gardu. Jediný tým, kde asi nikdy nenastoupím, je čerstvě založené ženské družstvo.

Rozhodčí. Ilustrační foto.
Nadávky sudím i plivanec. Neukázněný divák připravil Benešov o patnáct tisíc

Máte v paměti nějaký moment či zápas, na který i po letech rád vzpomínáte?
Nejvýraznějším zápasem v mé zlínské kariéře byl hattrick Baníku Ostrava v Poháru ČMFS, kde tenkrát hráli tři reprezentanti. Kromě Bolfa také Jankulovski a Baroš. Pak jsem se vážně zranil a zpět jsem se už nevyškrábal.

Co říkáte na současný Fastav?
Na zápasy Zlína chodím pravidelně. Jezdil jsem i na poháry, navštěvuji zápasy, které ševci hrají poblíž. A když hrají v Čechách, tak hledím přes internet na živé přenosy.

Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči? Chodíte hrávat třeba za starou gardu?
S kluky se potkáváme během léta na zápasech starých pánů. Hráváme tak čtyřikrát pětkrát do roka. Jinak se setkáváme o poločase fotbalových zápasů na parkovišti stadionu ve Zlíně, kde teče slivovice proudem.

Přejděme od fotbalu k politice. V komunálních volbách jste jako lídr kandidátky Pirátů kandidoval do městského zastupitelstva. Jak jste spokojený s výsledky voleb?
Poprvé v historii jsme se dostali ve Zlíně do zastupitelstva. Výsledek bereme s pokorou a respektem. Chceme Zlínu pomoci v oblasti moderních technologií a určitě i sportu. Spousta mých spoluhráčů mi už psala, že mě bude velmi pozorně sledovat.

David Ledecký dal v zápase Dynama s Hradcem (3:1) všechny tři góly vítězů.
Ledecký: Když do konce soutěže už nedám ani gól a my postoupíme, budu spokojen

Co vůbec říkáte na současnou českou politickou a fotbalovou scénu. Je to podobné?
Je to hlavně smutné. Premiérem je trestně obviněný člověk a fotbal vede v podstatě bývalý estébák. Pevně věřím, že se to změní k lepšímu.

Pracujete jako IT technik. Zabírá vám tato práce hodně času? Čím vás naplňuje?
Je to moje zaměstnání. Na univerzitě pracuji už dvanáct let. V šestadvaceti letech jsem pochopil, že jsem Jaroš a ne Baroš, fotbal mě nezajistí na celý život, a proto jsem se vrhnul na studium vysoké školy. Bylo to náročné a drsné, ale za pět let jsem byl inženýr.

Četl jsem, že mezi vaše koníčky patří cestování. Kde všude jste byl?
Naučil jsem se vyhledávat levné akční letenky a procestoval jsem půlku světa. Viděl jsem celou Evropu, za pár šupů jsem se dostal do New Yorku, Los Angeles, na Oahu, na Havaj. Devět dní jsem strávil v Honolulu. S batůžkem na zádech jsem byl v Izraeli, Jordánsku, Hongkongu, Singapuru, Indonésii, Thajsku, Bali a loni jsme vyrazili do Íránu, což je skvělá destinace. Kolébka civilizace, přátelští lidé a velmi přijatelné ceny.

Kdo je Jiří Jaroš?
Narodil se v roce 1974 ve Zlíně. Fotbal hraje od svých šesti let. Ve Zlíně prošel všemi mládežnickými kategoriemi, zahrál si druhou ligu. Po vážném zranění chodil po hostováních. Působil v Napajedlech, Hulíně, Kunovicích, Kateřinicích, Vsetíně nebo Provodově. Od léta 2012 působí v Mladcové. Během fotbalové kariéry vystudoval Informační technologie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde posledních dvanáct let pracuje jako IT technik. V letošních komunálních volbách kandidoval jako lídr strany za Piráty, jejichž příznivcem je dva roky, členem strany devět měsíců. Mezi jeho koníčky patří cestování, knihy a počítačové hry. S přítelkyní má dceru a dva syny.