Včelí med z úlu až do sklenice:

Zdroj: Youtube

Ať už jste se rozhodli nahradit medem bílý či jiný cukr a používáte ho do čaje, pečení i kávy, nebo si ho dáte jen tak občas na chuť či při nemoci, pravdou zůstává, že ten od včelaře se nedá srovnávat s žádným z obchodu. Medy, které seženete v supermarketech, jsou totiž často dovozové komodity, které kvůli dlouhé cestě přicházejí o značnou část svých zdravotních přínosů a ztrácí jakost.

Med si ale můžeme znehodnotit i sami a nevhodným skladováním může dojít k jeho zkažení. Jak ale poznat, že je právě váš med zkažený? Co dělat se zkvašeným medem a jak ho správně skladovat?

Jak vypadá zkažený med

Med, který je znehodnocený kvasným procesem, poznáte na první pohled. Když totiž otevřete sklenici, praští vás do nosu místo příjemné nasládlé vůně pro med typické nepříjemný štiplavý zápach. Hovoříme pak o něm jako o medu zkvašeném.

Při přípravě šťávy z fermentovaného zelí je potřeba zelí dostatečně vyždímat. Pomoci si lze rozmixováním.
Jedna dostupná šťáva nakopne vaši imunitu už za 14 dní. A není drahá

„Hladina medu je pak pokryta tenkou řídkou vrstvou. Pokud byste si toho snad nevšimli před konzumací, věřte, že to poznáte nejpozději v okamžiku, kdy med poprvé vložíte do úst. Bývá totiž nakyslý,“ hovoří o znehodnoceném medu kutilský web České nápady. Pozor si ale dejte na záměnu s vrchní pěnou, která je tvořena zbytky bílkovin a pylu, a naopak je nejzdravější složkou v medu.

Zkvašený med ale nepoznáte jen podle štiplavého zápachu a chuti. V medu najdete i spoustu bublinek, díky nimž med zvětší svůj objem a může vám dokonce sám vytéct ze sklenice.

Proč med zkvasil

Skladujete med v uzavřených dózách, v optimální teplotě na temném místě, ale med vám přesto zkvasil? Nemusíte se pranýřovat. Ve většině případů totiž není zkvašení medu vaše vina. S největší pravděpodobností ho způsobily samotné včely, nebo včelař začátečník.


Nahrává se anketa ...

„Včely přináší do úlu nektar s obsahem 60–70 % vody a postupně ho zahušťují. V ideálním případě by objem vody v medu neměl přesáhnout hranici 18 %. Někdy to ovšem včely nestihnou a med zavíčkují i tak, často v období, kdy je delší dobu vysoká vzdušná vlhkost. Pokud je pak včelař netrpělivý či nezkušený, snadno může med s vyšším obsahem vody vytočit a prodávat,“ vysvětluje důvod kvašení medu web, který přináší zajímavosti ze světa včelařství Domácí med. V takovém případě radí obrátit se zpět na včelaře a med beze studu reklamovat.

Hlavní podmínkou trvanlivosti medu je i podle Dalibora Titěry z Výzkumného ústavu včelařství v Dole nízký obsah vody. Ovšem i nedodržení správného postupu při skladování může mít zásadní vliv.

„Stačí, když špatně utáhnete víčko u sklenice. Med má totiž schopnost nasávat do sebe okolní vlhkost. A to je ten hlavní problém. Pokud vlhkost v medu, respektive hladina vody v něm, přesáhne hranici zhruba 21 %, dojde ke kvašení a nevratnému znehodnocení medu,“ tvrdí včelařský web.

Jak dlouhou trvanlivost má med

Med si může zachovat své jedinečné vlastnosti po několik let, pokud je dobře uskladněn. Vhodné skladování je nezbytné pro udržení kvality medu, protože jeho složení by se mohlo během skladování změnit oxidací a fermentací.

Med je dobrá medicína
Tajemství medu: je zdravý, protiplísňový, nekazí se a neublíží mu ani horký čaj

„Pravděpodobnost, že kvasinky zkvasí a ovlivní chuť medu během skladování se zvyšuje s množstvím vlhkosti v medu. Stupeň degradace kvality medu je ovlivněn typem medu, výrobním procesem a podmínkami skladování,“ stojí v nejnovější studii z července roku 2023.

Když jsou však podmínky pro skladování medu dodrženy, může si med uchovat svou původní kvalitu velmi dlouho. „Roli hrají teplota, délka skladování a obsah vody. Podmínka skladovací teploty však nemá žádnou limitní hodnotu. Čím méně, tím lépe. Obecně platí, že když snížíme teplotu prostředí o 10 stupňů, zpomalí se rychlost chemických reakcí dvakrát až třikrát. V chladném sklepě lze med skladovat roky bez měřitelné změny kvality,“ ujišťuje Dalibor Titěra na webu Českého svazu včelařů.

Zmiňuje však, že za svou čtyřicetiletou praxi zatím neviděl žádnou vědeckou studii, která by nutila ke skladování medu ve tmě, jak se často doporučuje. Případný vliv by podle něj mohlo mít UV záření, které ovšem neprochází sklem, tudíž nemá šanci med jakkoliv poškodit. Podle něj proto nehraje roli, zda skladujete med v temnu, či nikoliv.

Co se zkvašeným medem

Jakmile začne jednou med kvasit, nastal proces, který je již nevratný a nezastavitelný. Včelaři se však shodují, že pokud ke zkvašení dojde, není cesty zpět a jediné, co lze dělat, je med buď reklamovat, nebo vyhodit a koupit nový. Zkvasit navíc může i zkrystalizovaný med.

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.
Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

„Zodpovědný včelař med s vyšším obsahem vody zákazníkům nikdy nenabídne. Co s ním udělá, záleží pouze na něm. Ale dá se použít například na výrobu medoviny, která se právě kvašením roztoku medu a vody vyrábí,“ vysvětluje web České nápady. Tento postup však doporučuje přenechat odborníkům.

Další řešení nabídl včelař Rostislav Pešek, který o tématu diskutoval na Včelařském fóru s ostatními včelaři: „Pokud medu něco je, osobně bych ho opatrně rozpustil ve vodě a dal některému z kmenových včelstev sklenicí prosakovacím víčkem k přepracování. Po zhruba týdnu až 10 dnech lze med znovu vytočit. Včely neumí jakýkoliv produkt jen jako. Buď pořádný, nebo žádný,“ poradil včelař z Vysočiny.

Co najdete uvnitř úlu:

Zdroj: Youtube

Jestliže se však mezi včelaře neřadíte a ani se nechystáte tomu, kdo vám med prodal, sklenici se zkvašeným medem jet přes půl republiky reklamovat, zbyde vám jen jediné řešení. A to med vyhodit a koupit nový.

Ovšem Včelaři z Kamenice na webu ZO ČSV Struhařov tvrdí, že pro někoho nemusí být zkvašený med žádný problém. „Sklenici s medem vždy velmi dobře uzavírejte. Jinak může začít kvasit. Vzniká pak něco jako medovina, ale přímo jedovaté to není,“ odpovídají na dotaz, zda představuje med znehodnocený kvašením nějaký problém.

Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Ilustrační snímek
Evropská unie chce vypudit falešný med z trhu. Chystá i laboratoř

Pardubičtí včelaři se však přiklánějí k názoru, že zkvašený med patří do odpadu a konzumovat by se neměl: „Zkvašený med je med znehodnocený kvasným procesem a jako potravinu ho následně nelze použít. Kvašení se rozbíhá při vyšším množství vody a med je pak na vyhození.“