"Dvě chirurgické stanice jsou sestěhovány do jedné, chirurgové provádějí pouze akutní operace. Plánované zákroky jsou zastaveny," uvedla mluvčí úřadu Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem špitálu, Miroslava Chlebounová. 

"Všichni pacienti chirurgie budou otestováni na koronavirus, PCR testy podstoupí také všichni zaměstnanci chirurgie včetně dalších lidí, kteří byli v kontaktu s pozitivně testovanými zdravotními sestrami. Zároveň bude provedena plošná dezinfekce," dodala. 

Libušín na Pustevnách - pokračující rekonstrukce 13. 1. 2020
Žalobce navrhnul za požár Libušína na Pustevnách pro muže z Karviné podmínku

Zdravotní sestry se podle vyjádření zřizovarele špitálu s největší pravděpodobností nakazily od pacientky, která byla od ledna hospitalizována na sociálním lůžku v orlovské nemocnici. Kvůli zhoršení zdravotního stavu byla bez příznaků koronavirové nákazy začátkem června převezena na chirurgii do Karviné a poté do Léčebny dlouhodobě nemocných.

Protože všichni pacienti LDN jsou před přijetím testováni na koronavirus, PCR testy absolvovala i ona. I když neměla žádné příznaky onemocnění covid-19, testy vyšly pozitivní. Pacientka nyní leží na infekčním oddělení havířovské nemocnice.

"Pozitivně testované zdravotní sestry a všichni, kdo s nimi byli v kontaktu, jsou z nařízení hygieniků v karanténě. Další opatření vyplynou z vývoje situace," doplnila mluvčí kraje.