Odborníci do ní zapracují podněty veřejnosti, která je už třetí týden navrhuje v internetové anketě. Přístupná bude do konce června. „Ptáme se, jaké konkrétní prvky lidem v zámeckém parku chybí. Veřejnost nemá navrhovat krajinářské úpravy či samotnou studii revitalizace. To budou řešit odborníci. Při vypracování studie ale budou mít představu o tom, na co by se podle veřejnosti nemělo zapomenout,“ uvedla mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Z komentářů na sociálních sítí už nyní zaznívá, že někteří místní si v parku nepřejí dětské hřiště. „Prosím jen ne další dětské hřiště. Těch je všude tolik. Ponechme zámecký park kultivovaným klidným místem s nádechem anglického parku bez přehršle vybavenosti. Těším se na výsledek,“ napsala například Hana Doleželová.

Ilustrační foto
Lidem v nouzi darovali na Blanensku tunu jídla. Za jediný den

Jedním z dalších návrhů byla také úprava příjezdové cesty z ulici Dvorská. Při pořádání kulturních akcí je tam problém s přepravou techniky. „Pokud má park i nadále sloužit k občasným, nejen větším kulturním akcím, bylo by vhodné změnit výškový profil příjezdu z ulice Dvorská. Aby tam auto s technikou mohlo fakticky vyjet. Tím pádem by i jeden chodníček v zadní části parku mohl být dlážděný, aby se po něm následně mohla technika přibližovat k pódiu. Ježdění řádově se stokilovými předměty přes drny není nic moc,“ uvedl na sociálních jeden z diskutujících Petr Kavka.

Studii revitalizace zámeckého parku připraví ateliér krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka. Hotová má být do konce letních prázdnin. „Chtěli bychom reagovat na původní podobu zámeckého parku. Doplnit cestičky i mobiliář, vytvořit dostatek míst k odpočinku a zachovat současné komunikační trasy. A také najít prostor na využití parku veřejností,“ uvedl na webu města Krejčiřík.

Na jaře dokončili dělníci úpravy zámeckého rybníčku. Jeho břehů i ostrůvku. Vyměnili rozbité výpustní zařízení. Ze dna zmizela silná vrstva nánosů bahna a odpadky. Rybníček je napuštěný a vrátil se do podoby ze začátku 19. století.