Půta je nenapravitelný recidivista, teď byl odsouzen už po čtrnácté. Většinou pro majetkovou trestnou činnost. I když ví, že vzhledem ke svému rejstříku skončí i za relativně banální krádež za mřížemi, tak neváhá, pokud se mu naskytne šance na nákup za pět prstů. A jeho touha po cizím majetku neklesá ani s rostoucím věkem.

Lobbista Roman Janoušek
Janoušek půjde do vězení. Pobyt za mřížemi není rizikový, rozhodl soud

V červenci 2018, tedy ve svých 74 letech, byl odsouzen za krádež. Z devítiměsíčního výkonu trestu se vrátil v červnu 2019 a brzy poté už měl opět malér. Nejprve ukradl koloběžku, které si všiml v mezipatře domu, kde byl na návštěvě. Jeho známý ji pak prodal v bazaru. O několik dní později se mu zalíbilo elektrokolo, které stálo u kostela. Patřilo 85letému muži, jehož ztráta bicyklu velice ranila.

„Moje manželka je velice nemocná a potřebuje vitamíny. Já jsem se rozhodl, že budu vozit lesní plody. Syn mi proto koupil elektrokolo, abych ten kopec do lesa vyjel,“ řekl soudu nešťastný senior, který svoje kolo už nikdy neviděl.

Půta si odseděl deset měsíců, na svobodu se vrátil v lednu 2021. V červnu byl opět dopaden při krádeži. V Sušici odcizil tašku, ve které měla majitelka notebook, epilátor a další věci, vše za více než 10 tisíc korun. „Jen jsem si odskočila na záchod. Když jsem se vrátila, byla taška pryč,“ popsala dívka policistům.

Mezi českými rekordmany 

Půta se k soudu bez omluvy nedostavil, v přípravném řízení se ale k činu doznal. „Viděl jsem tu tašku, nikdo u ní nebyl. Tak jsem si ji vzal,“ popsal senior, který se s lupem vydal na náměstí. Tam si ho ale všimli městští policisté, a protože ho dobře znají, neušlo jim dívčí zavazadlo v jeho ruce. Půta přiznal, že ho ukradl, a vše se tak záhy vrátilo majitelce.

Ilustrační snímek
V autě zabil cyklistu, otce tří dětí. Té tíhy se nikdy nezbavím, říká Tomáš

Soud poslal Půtu na deset měsíců do věznice s ostrahou. „S ohledem na trestní minulost nebylo možné uvažovat o jiném trestu, než nepodmíněném,“ vysvětlil soudce Petr Sperk. Verdikt není pravomocný.

Půta se tak zapíše mezi nejstarší zloděje v republice. Podle aplikace jaktrestame.cz nebyl v letech 2016 až 2020 v ČR za krádež odsouzen nikdo starší, než je on. A to soudy za tento delikt potrestaly 37 532 lidí.