„Na Novodvorské ulici došlo k fyzickému napadení. Muž s nožem zaútočil na dvě ženy. Po pachateli jsme ihned začali pátrat a podařilo se jej dopadnout. Jelikož se hlídce nechtěl vzdát a k tomu ještě na policisty s nožem zaútočil, ti museli použít donucovacích prostředků a střelné zbraně,“ uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina. 

Na místě činu zůstaly dvě zraněné ženy, jedna vážně, druhá s lehčím poraněním. „Zasahovali jsme nejdříve u dvou napadených žen. Jedna utrpěla velmi vážná poranění a záchranáři ji museli uvést do umělého spánku a zajistit jí dýchací cesty. Poté ji transportovali do motolské nemocnice,“ sdělila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Druhá napadená žena z útoku vyvázla s lehčím poraněním, byla po celou dobu při vědomí a záchranka ji převezla do Thomayerovy nemocnice.

Policejní zásah v pražském metru.
Muž ohrožoval cestující v metru střelbou ze zbraně. Policisté ho zadrželi

Útočník, kterému mělo být 34 let, byl během zákroku policisty vážně postřelen a zdravotníci mu taktéž museli poskytnout okamžitou pomoc. „Policisté s resuscitací začali a oživování si následně převzali naši kolegové. Bohužel se jednalo o velmi vážné zranění a muž mu na místě podlehl,“ doplnila mluvčí záchranky.

Totožnost pachatele a proč útočil, zatím policie neví. Stejně tak je předmětem vyšetřování i motiv. „Jediné, co mohu nyní dodat, je, že občanům a nejbližšímu okolí neohrozí žádné další nebezpečí,“ ujistil Richard Hrdina.

„Dobre urobili,“ řekl Deníku náhodný kolemjdoucí, když se dozvěděl, co se na místě odehrálo. Jiný muž poznamenal, že oblast začíná být nějak nebezpečná. Téhož dne byl zhruba dvě hodiny po poledni svědkem situace, kdy policejní hlídka stavěla SUV na zastánce MHD Sídliště Novodvorská nedaleko místa činu. Podle emblému na čelním skle prý asi pohotovostní motorizovaná jednotka. „Byli to policista, který řídil, a s ním policistka. K autu šel nejdřív jen on – a s pistolí vytaženou z pouzdra,“ poznamenal svědek.