Alena si Mimi a její rodinu doslova vybrala. Na začátku se ale snažila zapojit do charit jako je Voda pro Afriku. „Bohužel jsou tyhle charity a organizace především o penězích,“ vypráví Alena, která se poprvé do černé Afriky a do Etiopie vypravila v roce 2017. Zvolila si oblast medu a kávy – Keffa u zhruab dvacetitisícového města Bonga, kde strávila téměř tři týdny v místním katolickém domě.

„Byl to pro mě šok. V Etiopii jako by se zastavil čas. Viděla jsem, v jakých podmínkách místní žijí, bydlí v chatrčích, musí žebrat, nemají vodu, a zároveň by se s bílým návštěvníkem z Evropy podělili i o tu poslední kapku pitné vody, protože tu z potoka my pít nemůžeme“ pokračuje Alena s tím, že s vodou je problém i v místě, kde pomáhá. Dvě stě lidí je odkázáno na malý potůček se slabým přítokem.

Interiér jednoho z domů.
Nemocnice převezme od města devět domů

Za Mimi, které jsou letos čtyři roky, pravidelně jezdí. Holčička žije s matkou, jejími rodiči a bratrem „Pokroky, které rodina dělá, jsou malé, ale jsou. Každé tři měsíce jim posílám 50 dolarů a jejímu strýci Ermiasovi jsem poslala 1000 dolarů na dostavbu školy. Díky této pomoci se mu podařilo i dokončit další vzdělání, Mimi začala chodit do školky a její maminka navštěvuje kurzy vaření,“ popisuje Nováková s tím, že dvakrát až třikrát do roka rodině posílá i balíky s oblečením, botami, hračkami a jednou s sebou vezla kila potravin a hygienických potřeb.

Ovšem teď je vše složité i kvůli koronavirové situaci. Ta se rozmohla i v Etiopii, hlavním městě Adis Abeba i v oblasti Keffa. Tam je ale situace o poznání mírnější.

„Je tam těžký život i normálně, teď je vše ale o to těžší. Obchody už jsou týdny zavřené, nepracuje se, neexistuje tam systém sociálního zabezpečení, takže se o vlastní přežití stará každý sám,“ popisuje Alena situaci s tím, že v současné době nemůže ani rodině poslat balík. Pošta do zahraničí balík nevyšle a nechce ho přijmout ani Etiopie kvůli zvýšenému riziku možné nákazy.

S rodinou je ale v neustálém kontaktu. Zároveň čeká na okamžik, kdy bude moct balík odeslat. Naposledy totiž rodině pořídila semena všemožných druhů zeleniny zhruba za 1 400 korun, aby mohli sami pěstovat a být více soběstační.

„Katolický dům má krásné zahrady, i rodiny mají malé zahrádky a tato oblast má navíc tu výhodu, že je zde neustále teplo a téměř každý den prší, takže se o závlahu starat nemusí,“ zmínila Nováková. Hodlá je naučit větší soběstačnosti, a to, co rodině zbyde z úrody, mohou prodat a něco si vydělat.

Mladí divadelníci.
Mladí pionýři si střihli premiéru divadelní hry

Jenže problém s balíky není jen kvůli koroně, ale je i kvůli výši poštovného. Poslat desetikilový balík stojí zhruba 3 000 korun. Alena proto založila transparentní účet 234592555/0600, na který mohou zájemci přispět jakoukoli částkou, nejen pro rodinu, ale i na poštovné. Záleží, kdo a jak bude chtít pomoct.

Pro všechny případy nechala Alena Nováková v redakci Deníku i adresu etiopské rodiny a kontakt na Mimiina strýce.

Ermias Abreha Teklehaimanot

Region: Země jižních národů

Oblast Keffa

Okres Bonga

Lokalita: Bonga Barta

Katolická misijní vesnice

P.O. Box 356

Tel: 251 910 878 451

Email: ermi.etio@gmail.com