Příjezd kolony aut s logem městské policie vyvolal v neděli večer paniku. Skupina zákazníků rychle naskákala do dvou aut, jako by jim za patami hořelo, a rychle vyrazila z čerpací stanice v centru Ústí směr Předlice. Neměli roušky a většina z nich držela v rukou nějaké pití a jídlo, jakoby vláda nevydala žádná nařízení kvůli koronavirové pandemii.

Než strážníci stihli zareagovat, byli pryč. Přesto osádka jednoho vozu vystoupila a zašla na benzínku, aby zjistila, zda je všechno v pořádku. Jsou totiž na kontrolní akci, kde nejen pokutují ty, kdo porušují vládní nařízení, ale zároveň sbírají poznatky o nešvarech, aby mohli naplánovat další opatření.

„Večerní kontrolu čerpacích stanic nařídil z podnětu obyvatel města ústecký primátor Petr Nedvědický. Máme poznatky, že se lidé na benzínkách po večerech schází a popíjejí alkohol, bez roušky, když jsou hospody zavřené. Což je samozřejmě v rozporu s vládními opatřeními. Porušují hned několik zákazů,“ vysvětlil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. 

V havarovaném voze na dálnici D8 nedaleko Mnetěše zahynuli dva lidé
Dálnici D8 ve směru na Ústí uzavřela tragická nehoda. Vyžádala si dva životy

Jinak prý Ústí v tomto směru patří k nejdisciplinovanějším městům v regionu. „Jen ty pumpy jsme neměli podchycené, protože byly takové zastrčené, a když jede hlídka kolem, tak si toho hned nevšimne. Ale jinak lidé nařízení většinou dodržují. Výjimky jsou bezdomovci a sociálně vyloučené lokality, ale i tam si na upozornění roušku nasadí,“ přiblížil Novotný s tím, že kontroly benzínek budou pokračovat.

Strážníci během nedělní večerní kontroly projeli čtyři čerpací stanice. Dvě v centru, jednu v Krásném Březně a jednu na Střekově. Téměř nikde nenarazili na hříšníka, vyjma té v centru u západního vlakového nádraží, kam přijeli naposled. Právě tam ovšem hříšníci stihli před „rameny spravedlnosti“ prchnout.

Primátor Nedvědický si myslí, že výsledek kontroly byl slabší i kvůli velké zimě. „Po první neděli jsme dostali velké množství stížností hlavně z Krásného Března a od západního vlakového nádraží, že tu lidi celý den volně nakupovali a konzumovali alkohol, nedodržovali nošení roušek, byl to takový velký celodenní mejdan. I pro obsluhu a zákazníky, kteří se nemohli probojovat k pultu na zaplacení. Ten den bylo teplo a slunečno, což tomu nahrávalo,“ popsal.

Habrovický rybník je zase na blátě, výlov byl neveřejný.
FOTO: Habrovický rybník je zase na blátě, výlov byl neveřejný

K benzínkám se ovšem vážou i další poznatky. „Já přes týden nemám čas nakupovat až do soboty, většinou stihnu jen pekárnu. No a oni zavřeli v neděli obchody, místo aby prodloužili otvírací doby až na noc. Takže chodím na čerpačku, na Severce je taková mini Billa,“ vylíčil své patálie Ústečan Jaroslav, který pracuje na dráze.

Že nedělní prodej doplňkového zboží na čerpacích stanicích výrazně narostl, ostatně hlásí i jejich zaměstnanci. Například prodavačka Blanka z jedné benzínky v centru Ústí. „Lidé v neděli chodí opravdu hodně. Je to ten den poznat i na tržbách, vyskočily o čtyřicet až padesát procent,“ dodala.