Tuší, že poškození lidé po tom, co při tornádu zažili, budou žít v obavách z každé blížící se bouřky. „Šrámy na duši si asi ponesou do konce života. Sám jsem pozoroval ten strach u místních, když den poté zahrozila další bouřka. Je to pochopitelné,“ povídá sedmadvacetiletý muž.

Vinaři Petru Maradovi z Mikulčic pomáhá s likvidací škod a obnovou hospodářství, stodoly a domu jeho rodina, přátelé a známí.
Tornádo mu sebralo střechu z domu. Zedník je dar z nebe, říká vinař z Mikulčic

Dobrovolníci z Ratíškovic nyní likvidují následky apokalypsy v mikulčických ulicích Moravská a F. Mikuleckého. Po čtvrtečním úderu tornáda na jižní Moravě zachraňovali lidské životy v rozbořených budovách a jejich okolí. „Poskytovali jsme první pomoc lidem, než si je převzali záchranáři,“ upřesňuje. Podrobnosti zatím uvádět nechce. Příběhy zmaru hasiči v postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku ani nespočítají.

Převrácený autobus, zdemolovaná hájenka

Pro ratíškovické vše začalo ve čtvrtek v osm večer, kdy dobrovolní hasiči vyráželi k dopravní nehodě autobusu do Lužic. Tornádo jej smetlo na bok. „Měli jsme ohlášené čtyři těžce zraněné lidi. Na místo události jsme se ale vůbec nedostali. Mezi Ratíškovicemi a hodonínským Pánovem totiž popadaly stromy a zatarasily cestu. Museli jsme ji nejprve uvolnit,“ popisuje.

Patnácti dobrovolným hasičům pomáhali i řidiči a lidé, kteří projížděli místem. „Když jsme pokračovali dál, uviděli jsme zdemolovanou budovu hájenky u Pánova. Zasahovali jsme nakonec tam,“ uvádí Koplík.

Tornádo připravilo o život celkem šest lidí, zraněné jsou desítky.
Šestá oběť. Po zraněních způsobených tornádem zemřelo v nemocnici batole

Katastrofa ohromných rozměrů zkomplikovala také organizaci a koordinaci zasahujících jednotek. „Následně nás dispečink odeslal do Lužic a Mikulčic, tam jsme dodnes,“ povídá v neděli.

V obci proslavené Slovanským hradištěm se střídá deset až osmnáct ratíškovických hasičů od ranních až do večerních hodin. Denní dvanáctihodinové služby na slunci jsou vyčerpávající. „Přes noc nabíráme síly. Rychle docházejí, museli jsme se rozdělit na víc menších družstev a střídáme se. Bude to dlouhodobý zásah,“ ví Koplík.

Hasiči musí improvizovat

Od neděle používají i těžkou techniku a kontejnery dodané z Ratíškovic na odklízení následků pohromy. „Se statiky řešíme, které části budov je nutné zbourat. Cihly a dřevěný odpad odvážíme na sběrná místa. Cílem je uvést místa do bezpečného stavu,“ vysvětluje. Jak ale dodává, událost nemá srovnání, a tak kolikrát hasiči při zásahu improvizují.

Zkáza po tornádu.
Ve zničených obcích chybí řemeslníci. Odborníci: Zachraňte pod plachtou, co lze

Po překonání prvotního šoku se kromě veder musejí vypořádat s neštěstím lidí v poničeném regionu, mezi nimiž mnozí z ratíškovických hasičů mají příbuzné, přátele či známé. „Je to silné. Snažíme se od toho z popisu práce odosobnit, ale je to obtížné,“ zmiňuje Koplík.

Příjemně jej překvapila solidarita stovek lidí, kteří do zasažené oblasti přejeli pomoci těm, které vůbec neznají.