Ke krmítkám se nyní slétají například stehlíci čížci, zvonci, vrabci, různé sýkory, přilétají i brhlíci, hrdličky, pěnkavy, jikavci, kosi anebo i strakapoud. Všichni vyhledávají blízkost lidkých obydlí kvůli tomu, že v tuhé zimě mají nouzi o potravu. Rádi si proto pochutnají například na slunečnicových semínkách. „Žádná monodieta není pro ptáky prospěšná, a tak bychom jim měli nabídnout i jinou potravu, jako například lněná semínka, mák, ořechy, někteří ptáci ocení i ovesné vločky, proso nebo pšenici. Kosům, kvíčalám a brkoslavům můžeme na zahradě nabídnout jablka,“ uvedla Petra Hulvová, která se ptákům věnuje v záchranné stanici v Pavlově.

Ptáci mají rádi tukové směsi v podobě lojových koulí. Pokud je zakoupíte v plastových síťkách, mějte ale na paměti, že se síťka může snadno stát pastí. Proto odborníci doporučují koule ze síťky vyndat a zavěsit třeba pomocí drátků. Pořídit můžete i namíchané směsi pro venkovní ptactvo.

Máte pěkné fotky z krmítka na vaší zahradě? Nebo jste zachytili během své vycházky labutě a kachny na řece? Podělte se o ně na zdarsky@denik.cz