Tito profesionální výtvarní umělci se rozhodli během Dnů otevřených ateliérů v Kraji Vysočina uspořádat společnou výstavu, aby oživili bývalé luteránské gymnázium (LuGy), dřívější centrum vzdělanosti města, a obnovili tak výstavní činnost, na kterou město rezignovalo už před dvěma desetiletími.

V atriu renesanční budovy keramička a krajinářka Jana Mikysková představuje své obrazy a plastiky vytvořené kombinovanou technikou z keramické hlíny, ze zkorodovaných předmětů, a dokonce i z plaveného dřeva. V malbách s jemnými tóny barev zase Bořivoj Pejchal objevuje kouzlo mnohonásobně zvětšených všedních věcí a šperkař i sochař Miroslav Štěpánek tvoří šperky z chladného kovu, který je doplněn osobitým kamenem, anebo nové prostorové objekty, ve kterých často kombinuje nerez se sklem.

Radovat se z umění tance, hudby a z vystavených děl přišlo mnoho velkomeziříčských návštěvníků, a tak prostorem zněl i smích a nadšené rozhovory se sklenkou vína z Vinařství Nad Sklepy Bulhary. Vřelé díky všem, kteří svou přítomností oživili a ještě oživí výstavu v LuGy, kterou s vystavujícími spolupořádalo uskupení Společně VM.  Výstava potrvá do pátku 11. října, otevřeno je denně od 10 do 17 hodin.

Za Společně VM Ivana Bíbrová