Z žitného kvásku, který byl ještě před sto lety běžným obyvatelem každé spižírny, je dnes opět fenomén. Tento živý organismus plný zdravých kvasinek není nijak náročný. Stačí ho jednou za tři dny přikrmit trochou kvalitní žitné mouky a vody. Pokud ho skladujeme v lednici, vydrží bez krmení dokonce až dva týdny. Tak dlouho ho ale domácí pekaři v klidu nenechávají. Obvykle se v rodinách peče minimálně jednou za týden, a tak je potřeba kvásek napěstovat v tekutém těstě z vody a mouky při pokojové teplotě, aby kvasinky rostly a množily se. 

Vlastnictví pravého žitného kvásku obohacuje rodinu nejen o nové chutě, ale často také o příjemná osobní setkání. Právě díky internetové mapě si totiž lidé kvásky předávají a to mnohdy i s ověřenými recepty. Třeba na zaručeně dokonalý chleba, na blíny s kmínem, kváskové lívance, a nebo na pokrm, který je chloubou staročeské kuchyně. Krkonošské kváskové kyselo.

Další zajímavosti ze světa domácího pečení naleznete například na Facebooku kvaskovamapa.


JAN HIKEŠ

Pošlete nám fotky, jak pečete doma právě vy.