„Přesun do sálu vnímám tak, že se z malé akce pro menší skupinu rodičů a dětí stala najednou akce velká a je otevřená všem. Samozřejmě je celá akce náročnější na organizaci. Je potřeba více dekorací, více pomocníků a stojí to hodně úsilí. Ale spokojené tváře dětí a rodičů vrací veškerou energii, kterou jsme do toho dali,“ uvedla ředitelka DDM Alena Sobotková.

Jako každý rok, i letos se celý jarmark nesl v duchu „handmade“ výroby vánočních ozdob a dekorací. Celkem bylo po sále rozmístěno devět různých dílen a každá přinesla vlastní specifické výrobky i materiály, které byly na výrobu použity.

„Každý rok se snažíme přicházet s něčím novým. Některé dílny zůstávají stejné, ale v rámci těchto dílen měníme výrobky, které si návštěvníci mohou vyrobit. Letošní úplnou novinkou byla dílna sladká, kterou určitě ocenily především menší děti,“ upřesnila ředitelka DDM.

První Tříkrálová sbírka proběhla v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou až rok poté, co do ulic vyrazili první koledníci z Olomouckého kraje.
Tříkrálová sbírka slaví dvacet let

Znavení jedinci mohli nabrat ztracené síly v cukrárně, vyfotit se ve fotokoutku či si užít představení kouzelníka. Během odpoledne se ale nezapomínalo ani na procvičování mozkových závitů, a tak byl pro děti v rámci celého jarmarku nachystán Čertovský kvíz se záludnými otázkami nejen o čertech, ale i obecně o vánočních svátcích.

„Oblíbený Čertovský kvíz je tu i proto, aby děti věděly, proč se slaví vánoční svátky nebo proč je čerta a Mikuláše. Celý jarmark ale není jen pro děti. Samozřejmě na tvoření chodí především mladší, kdy ta nejpočetnější věková skupina je asi do 14-ti let. Ale například letos dorazilo i větší množství seniorů a z toho jsme měli velkou radost. Přišli si něco vyrobit, nasát vánoční atmosféru, a to i přesto, že do první adventní neděle zbývá ještě týden,“ dodala na závěr Alena Sobotková.

Autor: Alena Dolníčková

První Tříkrálová sbírka proběhla v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou až rok poté, co do ulic vyrazili první koledníci z Olomouckého kraje.
Tříkrálová sbírka slaví dvacet let