Posílám něco z naší zahrady. Ještě nám zůstávají pro kuchyň přerostlé cukety a dýně Hokaido na polévku. Velkoplodé tykve na vyřezávání jsme tentokrát moc velké neměli, ale naopak ty drobnoplodé okrasné v letošním vlhkém roce narostly větší. Přidávám některé neobvyklé podzimní plody jako velkoplodý čínský hloh využívaný na sladkokyselé cukrovinky, také indiánský banán-muďoul, který letos nedozrál a opadal tvrdý. Musel jsem ho dát mezi jablka, které vylučují látky, které urychlují zrání, tuto schopnost jablek lze využít i u některého jiného nedozrálého ovoce, třeba manga či avokáda. Účinnější je to společný "pobyt" plodů v papírovém sáčku a spíše při pokojové teplotě. Jediný příbuzný citrusů, který přežije naše podmínky (okolo - 20 stupňů Celsia), se jmenuje Poncirus trifoliata - citronečník trojlistý letos stále drží na keři a tentokrát se převážně nevybarvil do jasné žluté barvy. I plody jsou menší než ve vinařských oblastech. Je nejedlý, ale semena se využívají k vysetí chladuodolných podnoží pro roubování citrusů.


Petr Broža, Moravec