První Tříkrálová sbírka proběhla v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou až rok poté, co do ulic vyrazili první koledníci z Olomouckého kraje. V roce 2001 byly při sbírce použity 4 kasičky a výtěžek činil 12 471 Kč. O rok později se výtěžek vyšplhal na krásných 681 000 Kč a v roce 2019 do 533 kasiček koledníci vykoledovali neuvěřitelných 3 576 429 Kč. V čele tří králů se vystřídalo během dvaceti let několik koordinátorů, kteří sbírce dávali hodně ze svých pracovních sil. Během jejich působení se sbírka posunula dopředu. Koordinátoři se snažili získat finanční prostředky prioritně na zajištění činnosti Oblastní charity Žďár nad Sázavou a mezinárodní pomoci. Nedílnou součástí jejich práce byla také podpora tradice, která se odráží v činnostech spojených s koledováním. Postupem let nechali našít tři krásná zvířata z betléma, která putují během sbírky po vesnicích, v charitním zařízení Klub v 9 pak královské obleky, které zapůjčovali nejen studentům ve městech při koledování, snažili se informovat veřejnost o smyslu a kořenech sbírky aj. A v posledních letech hledali cesty, jak koledníkům poděkovat, a to za pomoci doprovodných akcí.

Ilustrační foto.
Kriminalistům se podařilo dopadnout dealery drog

Bez tříkrálových asistentů, tedy těch, kteří organizují sbírku po celém okrese v součinnosti s koordinátorem, by sbírka nemohla existovat. V současné době spolupracuje s koordinátorem základních 75 asistentů, kteří se snaží vytvořit přes 546 skupinek králů, což je přibližně 2 184 koledníků. Často je práce asistentů neviditelná. Jsou to ti, kdo vyrazí na obce úředně zapečetit sbírku, povolávají krále do služby, připravují králům zázemí a pohoštění, počítají výtěžky a hlavně věnují svému poslání někdy i desítky hodin. Mezi srdečné asistenty, kteří již nejsou mezi námi, a rádi na ně vzpomínáme, byli bezesporu pan Josef Toman z Měřína, kněží Josef Hložek z Obyčtova a Bohuslav Brabec z Radostína nad Oslavou, slečna Marie Dvořáčková z Bohdalova. Naše velké díky si již nepřečtou, ale jejich blízcí ano. Velmi děkujeme za jejich činy. Byli to vzácní lidé.

A co nás čeká v letošním roce? V současné době je Tříkrálová sbírka v plném proudu organizačních příprav. Pro koledníky máme přichystané různé děkovné doprovodné akce. Mezi ty nejzajímavější patří 14. Tříkrálový koncert v Novém Městě na Moravě, požehnání koledníků v Brně, Tříkrálový koncert v Brně vysílaný ČT, kina a volné vstupy do zařízení podporující naše koledníky. O všech akcích budeme koledníky informovat, a to nejen za pomoci internetových stránek Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Na závěr bych připojila drobné přání pro dvacátý ročník sbírky. Nechť sbírka přináší radost nejen uživatelům, kterým je určena, ale i koledníkům a lidem dobré vůle. Ať všichni ve zdraví prožijeme svátky vánoční i oslavy příchodu Tří králů.

Autor: Michaela Kuchtová, koordinátorka Tříkrálové sbírky

V úterním televizním utkání doma podlehli házenkáři Nového Veselí (v červených dresech) pražské Dukle (ve žlutém) 23:29.
Vítěznou sérii rázně utnuli házenkáři Dukly